Ultima întâlnire cu Răzvan Mătășel, de acum vreo doi ani, a fost un amestec între o ușoară lecție despre industria publicității și câteva principii de bază pe care ar trebui să le respecte orice bărbat (în mare, să știe să își apere teritoriul). Întâlnirea cu Mătășel de acum câteva zile, a fost mai blândă. Meseria de tată nu i-a schimbat radical stilul de viață, lucrează în continuare destul de mult, dar acum știe că e responsabil și pentru viitorul micuței Sma. E mai prudent în decizii și la antrenamente.
Ce-ai simțit când ai luat-o în brațe prima dată pe Smaranda?

Era așa de mică și avea un ochișor aproape închis și unul albastru… și acum am poza aia screen saver pe telefon.

Te-a schimbat în vreun fel nașterea Smarandei?

Iau altfel deciziile acum. Sunt mai prudent în afaceri. Risc mai puțin și chiar dacă o fac sunt mai atent. Mă antrenez mai cu grijă la sală. Acum sunt responsabil și pentru viitorul ei.

Cum te împarți între muncă și copil?

Nu fac eforturi foarte mari. Smaranda e un copil ascultător. Eu lucrez destul de mult acasă și când trebuie să mă ocup de ceva important o iau lângă mine și îi dau și ei să “lucreze” ceva. E important să le dai atenție copiilor, dar e la fel de important să îi faci parte viața ta, să îi faci să înțeleagă că trebuie să îți respecte timpul tău. Pentru momentele în care și eu și Ana suntem plecați am angajat o bonă. Am avut noroc. Bona, doamna Safta, sau Nana cum îi zice Sma face parte din familie acum și micuța noastră o iubește imens.


Cum ați ales-o? Ai încredere în ea?

Nu a fost foarte ușor să o alegem. Am intervievat câteva. La început am căutat o bonă cu experiență, dar toate păreau că sunt niște profesioniste reci și nu am vrut asta. Trebuia să aibă experiență bineînțeles cu copiii, mai ales cu cei foarte mici, cum era Smaranda. Dar noi voiam un om, în primul rând. Și atunci am întrebat-o pe doamna Safta dacă știe să facă prăjituri. Dar prăjituri din alea bune. Știa și am angajat-o. Am căpătat încredere în ea după ce am văzut cum se poartă cu Smaranda.

Dar pediatrul?

Nici aici nu a fost simplu. Am trecut prin vreo trei până am ajuns la cineva bun, cu care să avem o relație de încredere, care să știe să comunice, nu doar să-și știe meseria.

Cât de mult te interesează trendurile de parenting?

Mă interesează să îmi cresc copilul bine. Mă informez, dar nu exagerez. Sunt pentru stilul moderat de a crește copiii. Eu am fost crescut normal, cu părinți, cu bunici, cu mâncare normală, cu prieteni la bloc. Nu urmăresc foarte mult trendurile în materie de parenting. Mă enervează cei care adoptă un stil de viață pentru copilul lor fără să se informeze sau care o fac doar pentru că e la modă, care fac paradă din asta. Suntem echilibrați ca părinți. Suntem atenți la ce îi dăm Smarandei să mănânce, știm cât de importante sunt orele de somn, dar nu exagerăm cu cu asta sau cu metodele noi, alternative de învățare. Poți să controlezi ce mănâncă un copil cam până se duce la școală. După, crezi că nu o să încerce și chipsuri dacă colegii lui mănâncă? Poți să îl duci la tot felul de cursuri, dar mai trebuie să se joace și cu copii de vârsta lui. Mai importantă cred că este atmosfera din familie, încrederea pe care o are în tine.


Te-ai gândit la ce grădiniță o vei înscrie?

Încă nu. E prea mică pentru asta. Și nici nu vrem să o dăm atât de devreme. O să aibă timp suficient să se trezească dimineața, la program. Dacă nu acum când e mică, atunci când?

Școală particulară sau de stat?

Particulară, clar! Predau de vreo zece ani în sistemul de stat și îmi dau seama că va dura mult până să se schimbe ceva, oricât aș încerca eu și încă câțiva ca mine.

Cum crezi că o să fie când Smaranda o să fie adolescentă?

Eu am o soră. Și când ea era mai mică, știam cu cine iese, unde se duce. Acum e și ea la casa ei și e mamă. Cred că la fel o să fiu și cu Smaranda.

Cum ți-o imaginezi pe Smaranda peste 20 de ani?

O femeie frumoasă și desteaptă, cu mulți admiratori. De aceea nu renunț să mă antrenez 😉


Ai un top 3 locuri child-friendly din București?

Suntem foarte relaxați. Dacă nu se fumează e super să ne petrecem momente frumoase împreună. Am fost în multe locuri unde ne-am simțit bine – Ferma animalelor, Parcul Tineretului, Muzeul Antipa, shopping la mall, ZOO… mergem peste tot.

Cum împaci și viața de cuplu și viața de părinte?

Noi am luat-o pe Smaranda cu noi unde am putut. Am luat-o la mare. O plimbăm în parc, merge cu noi la restaurant. Începem să stăm mai mult cu oameni care au și ei copii. Dar nu ne neglijăm unul pe celălalt. Avem programul nostru, excursiile noastre. Când eu am treabă sau vreau să ies cu prietenii, stă Ana cu Smaranda. Și invers. Mai bine așa, decât să rămânem cu frustrări.

Care sunt lucrurile/învățămintele pe care ai vrea să i le transmiți Smarandei?

Mi-aș dori mult să nu renunțe la luptă. Greșeli va face, toți am făcut. Și să nu fie un om normal, să caute excepționalul, diferitul, originalul.

Zi-ne câteva cuvinte despre UrbanKid.ro sau despre importanța unei platforme de parenting.

Cred în școală. Nu degeaba predau de atâția ani. Și dacă vrei să-ți crești copilul frumos, fără clișee și fără extreme, trebuie să înveți continuu. Și eu am învățat multe de la UrbanKid.ro.

Pe Răzvan îl puteți găsi și la link-urile de mai jos:

Noi îi mulțumim frumos lui Răzvan pentru interviu și vă invităm să citiți mai multe interviuri cu tătici și mămici urbane.