Cu o istorie lungă de mii de ani și întrebuințat în gastronomie în întreaga lume, usturoiul este mai mult decât un condiment.
În medicina tradițională usturoiului i s-a atribuit multe calități vindecătoare. Nu știm dacă ne poate apăra de vampiri, dar cu siguranță ne protejează sănătatea. S-au scris multe despre usturoi iar oamenii de știință îi studiază în continuare cu interes proprietățile vindecătoare.
Se crede că usturoiul datează de mai bine de 6000 de ani, fiind nativ Asiei centrale. Ingredient de bază în dieta mediteraneană, considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, usturoiul este utilizat și îndrăgit și în Africa, Europa și Asia.
Deși bucătăria românească îl distribuie ca unul dintre protagoniștii cheie în multe mâncăruri, tindem să fim precauți când vine vorba de a-l utiliza în mâncarea bebelușilor. Gustul iute, puternic, pișcător poate contribui la decizia de a amâna diversificarea alimentației celor mici cu usturoi.
Însă, după cum au concluzionat unii experți, întârzierea introducerii usturoiului și a altor condimente este o decizie ce ține mai mult de cultură decât bazată pe motive medicale.
Informațiile regăsite în acest articol dedicat usturoiului v-ar putea ajuta în luarea unei decizii potrivite pentru copilul vostru.

Ce nutrienți conține usturoiul?

Usturoiul este o sursă excelentă de mangan și o sursă bună de vitamina B6, tiamină (B1), vitamina C și de proteine. Mineralele regăsite în usturoi sunt: fosfor, seleniu, calciu, cupru și iod.
Usturoiul este bogat în compuși ce conțin sulf, care îi dau gustul specific iute, responsabili de efectele pozitive binecunoscute asupra sănătății. Dintre acești compuși, poate cel mai valoros este alicina cu efecte antivirale, antibacteriene, antibiotice.
Fiind un bun antiinflamator, usturoiul ne protejează inima, reducând nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Totodată este un bun combatant în lupta cu stresul oxidativ și ateroscleroza.
Alte caracteristici ale usturoiului ce merită menționate: vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, antifungic, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scade tensiunea arterială), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, vasodilatator.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: adactio/ Flickr.com.