De fapt sodiul din sare (evident cumulat cu cel din alte surse precum lapte, apă plată, fructe și legume) este cel care în cantitate prea mare afectează inima și rinichii și duce la creșterea presiunii arteriale.
Sarea se prezintă sub granulaţie variată sau sub formă de rocă, și, aşa cum îi spune numele definitoriu pentru gust, este sărată şi accentuează gusturile celorlalte ingrediente. Sarea are culoarea cenușie sau maronie și devine albă în urma unui proces de curăţare chimică.

Care sunt tipurile de sare?

În funcție de metoda de obţinere, sarea prezintă diferenţe de compoziţie:

  • sarea de masă: este cel mai comun tip de sare şi se găseşte în bucătăria oricui. Este extrasă din roci, fin măcinată şi cu un adaos de câţiva aditivi.
  • sarea grunjoasă: are particule mai mari şi o nuanţă gri; este folosită în timpul procesului de preparare al mâncării.
  • sarea pentru murături: este o sare fină, fără aditivi, folosită în general la murarea legumelor. Lipsa aditivilor face ca lichidul de murare să rămână limpede, lucru ce nu se întâmplă atunci când este înlocuită cu sare de masă.
  • sarea de mare: este obţinută prin evaporarea apei de mare şi poate fi fin sau grosier măcinată. Unii consideră că sarea marină este mai sănătoasă decât cea de mină, deoarece conţine, în mod natural, mai multe minerale, dar diferenţa este prea mică pentru a conta cu adevărat. Are, totuşi, un gust mai puternic şi mai interesant.
  • sarea aromată: este o sare cu adaos de verdeţuri aromate şi condimente.
  • sarea kosher: este o sare cu granulaţie mai mare, formată din cristale cu forme neregulate. Nu conţine aditivi. „Kosher” este un cuvânt care, folosit alături de alimente, certifică faptul că acestea sunt preparate conform regulilor religiei iudaice. Una dintre aceste reguli cere ca, înainte de a se găti carnea, din aceasta să se scurgă cât mai mult sânge posibil. Sarea kosher, cu textura ei, reuşeşte acest lucrul. Este sarea favorită nu doar a bucătarilor israelieni, ci şi a celor profesionişti, care o preferă datorită texturii şi gustului deosebit.
  • sarea de Himalaya: este o sare netratată industrial, nerafinată, fără aditivi și fără iod, de culoare roz extrasă din Munții Himalaya, cu un numar de 84 de minerale
  • sarea celtică: este tot o sare scumpă. Se recoltează prin evaporare solară din apa sărată a mlaştinilor din Bretagne, Franţa, o metodă veche de peste 2.000 de ani. Acea apă provine din Marea Celtică, iar sarea obţinută din ea are un gust sărat-dulceag, foarte fin.Ocazional, datorită prezenţei unor microalge roz, care trăiesc în mlaştini, sarea poate avea o culoare roz.

Citiţi tot articolul şi comentaţi pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: stlbites.com/ Flickr.com.