India este cel mai mare producător de năut, urmată de Pakistan și Turcia. Este folosit în preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry.
Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre și fasole. În alimentație sunt folosite semințele care sunt de două tipuri:

  • desi – semințele sunt mici, închise la culoare și cu învelișul rigid – se cultivă în special în India, Etiopia, Mexic și Iran;
  • kabuli – mai des întâlnit în Europa, de culoare mai deschisă cu semințe mai mari și înveliș mai delicat – este cultivat în sudul Europei, Africa de Nord, Afganistan, Pakistan și Chile și reprezintă între 10 și 20% din consumul total din întreaga lume.

Ce nutrienți conține năutul?

Năutul reprezintă o sursă importantă de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat în cazul unui regim vegetarian. Conține de asemenea cantități importante de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic, vitamina A și fier. Este bogat în fibre (2 căni de năut asigură necesarul zilnic de fibre) fiind astfel o sursă sănătoasă de carbohidrați pentru persoanele cu diabet. Potrivit studiilor, pacienții care au consumat năut pe parcursul unei săptămâni au înregistrat o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină.
Năutul este bogat și în antioxidanți (în special molybdenum și tryptophan), concentrați mai ales în învelișul exterior, nivelul acestora fiind mai pregnant în soiurile închise la culoare. Un număr tot mai mare de studii arată valoroasa contribuție a năutului în prevenirea bolilor de inimă, lucru ce se datorează în principal conținutului de antioxidanți. De asemenea, năutul poate contribui la reducerea colesterolului și a nivelului trigliceridelor. Este totodată un bun diuretic, util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază si ca antiseptic urinar.

Când pot introduce năutul în alimentația copilului?

Năutul este considerat unul dintre primele 10 alimente foarte sănătoase pentru bebeluși, fiind recomandat a fi introdus în alimentația copilului de la 10 luni. Totodată, este unul dintre alimentele care pot cauza probleme digestive, acesta fiind motivul principal pentru care anumiți pediatri îl recomandă după un an sau chiar un an jumătate. Totuși este recomandat să consultaţi medicul pediatru cu privire la momentul oferirii acestui aliment bebeluşului, ținând cont în același timp de regula celor 4 zile. În general, nu cauzează alergii, dar pot fi întâlnite probleme digestive datorită conținutului mare de proteine.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: chatirygirl/ Flickr.com.