jocuri de carti pentru copii
Cred că toți am petrecut zile în șir jucând cărți când eram mici. Un “Război” care nu se mai termină, un “Macao” la care ai jumătate de pachet în mână sau un “Tabinet” la care îți storci mintea să calculezi. Trebuie să ne amintim cum se joacă și să îi învățam și pe copii.
E un mod foarte bun de socializare, îi păstrează atenți la joc, râd, sunt în competiție aprigă, dar când se termină jocul sunt iar prieteni. Pot juca în doi sau în 10. Dacă sunt mai mulți, nu-i nicio problemă, mai bagăm un pachet de cărți.
Război
Obiectiv: câștigarea tuturor cărților
Număr jucători: nu contează
Toate cărțile se împart pe rând jucătorilor, astfel încât fiecare să aibă același număr. Apoi fiecare pune jos o carte. Cine are cartea cea mai mare, le ia și pe celalalte. Dacă doi jucători dau aceeași carte, se trece la râzboi prin punerea jos a două cărți, una cu fața în jos, cealaltă cu fața în sus. Câștigă cel care are cea mai puternică a doua carte cu fața în sus.
Jocul se termină când cineva adună toate cele 52 de cărți în urma înfruntărilor.
Chems
Obiectiv: crearea de perechi de câte 3 cărți de aceeași culoare (romb, inimă neagră, inimă roșie sau treflă) și înștiințarea coechipierului, care trebuie să zică Chems
Număr jucători: număr par: 2/4/6 și se formează echipe care își vor stabili un semnal de recunoaștere
Se scot jokerii din pachet și se împart câte 4 cărți. Apoi în mijloc se vor pune încă 4 cărți din pachet și așa se procedează la fiecare tură. Jucătorii pot lua de jos orice carte care îi va ajuta să facă perechi. După ce s-au făcut schimburile, participanții zic “S-au ars” și se pun alte 4 cărți în mijloc.
Când un jucător adună 3 de aceeași culoare, trebuie să semnalizeze coechipierului. Semnele pot varia de la făcut cu ochiul la tușit.
Dacă cineva din echipa adversă crede că un jucător are pereche în mână, dar nu vrea să o pună jos, poate zice “Chems” și jucătorul în cauză trebuie să arate 2 cărți diferite ca dovadă. Dacă nu are, echipa lui va pierde.
Macao
Obiectiv: să joci până pui jos toate cărțile din mână
Număr jucători: nu conteaza
Se împart câte 5 cărți fiecăruia și o carte rămâne jos, cu fața în sus. Participanții trebuie să dea cărțile din mână de aceeași culoare sau de același număr. Dacă nu au, trebuie să ia o carte de pachetul rămas. Dacă ai în mână același număr, dar culori diferite, se pot pune jos toate deodată, prima va fi cea de aceeași culoare ca și cartea de jos, iar ultima va schimba culoarea.
Dacă pui jos 2 sau 3, următorul jucător trebuie să ia din pachet 2 sau 3 cărți sau dacă are și el același număr sau aceeași culoare, “pedeapsa” se mută la urmatorul jucător.
Dacă pui 4, următorul jucător trebuie să stea o tură.
Cu Asul se schimbă culoarea.
Tabinet
Obiectiv: Adunarea a cât mai multe puncte
Număr jucători: nu contează
Se dau câte 6 cărți jucătorilor și 4 se pun jos. Pe rând, jucătorii vor trebui să facă sume. De exemplu, dacă ai în mână 10, poți face sumă cu 4 și 6. Dacă există 4 și 6 jos jos, poți să le iei. Dacă nu poți să faci suma cu nicio carte de jos, va trebui să pui una din mână. Când se epuizează schimburile, se pun jos alte 4 cărți din pachet.
Când se termină cărțile din pachet, se adună punctele strânse. Dacă rămân cărți jos, de care nimeni nu are nevoie, le va lua ultimul care a făcut sumă. Se numără doar 10, Valet, Damă, Popă și As.
Păcălici
Obiectiv: Crearea de perechi și terminarea cărților din mână cât mai rapid
Număr jucători: 2-4
Există un pachet special pentru acest joc, format din 33 de cărți. Se împart câte 5 cărți, iar restul pachetului se pune alături, cu fața în jos. Apoi jucătorii vor lua câte o carte din cele rămase. Dacă au în mână o carte identică, vor face pereche și le pun deoparte. Când se epuizează cărțile din pachet, participanții vor lua cărți unii de la alții, în aceeași ordine în care au jucat și până acum. Cel care rămâne cu cartea în plus, pierde jocul. Câștigă cel care a făcut cele mai multe perechi.
Popa prostu’
Obiectiv: Crearea de perechi
Număr jucători: nu contează
Se lasă in joc atâtea perechi câți jucători sunt, plus un joker. Se împart cărțile și cea în plus se pune jos. Apoi fiecare va lua cartea de jos și o va înlocui cu o alta din mână. Când strângi cele 4 perechi, spui Popa prostu’ și pui cărțile jos. Toți trebuie să facă același lucru iar cine nu e pe fază și rămâne ultimul, primește o pedeapsă.
Sursă foto: m-oo / Flickr