Este bine stiut faptul ca jocurile puzzle aduc multe beneficii dezvoltarii copiilor. Ei incep cu forme simple de puzzle, cu piese care se potrivesc in spatii decupate cu aceeasi forma in lemn, trecand mai tarziu la puzzle-uri cu tot mai multe piese, ilustrand obiecte si imagini cunoscute lor din lumea reala.
Atunci cand un copil se joaca cu un puzzle isi dezvolta abilitati esentiale:

  • Abilitatile fizice – puzzle-ul inseamna sa iei cu mana piesele si sa le intorci pana ajung in pozitia in care se potriveste in imagine.
  • Abilitati cognitive – puzzle-ul inseamna rezolvarea unei probleme ce necesita concentrare si apeleaza la imaginatie si orientare spatiala.
  • Abilitati emotionale – puzzle-ul inseamna rabdare iar aceasta rabdare are ca rasplata finala un puzzle completat cu propriile forte.

In completarea acestor trei abilitati care stau la baza dezvoltarii unei persoane complete, puzzle-ul este o ocazie perfecta pentru a petrece timpul cu prietenii sau familia, ajutand la dezvoltarea abilitatilor sociale in timp ce toata lumea colaboreaza si comunica pentru ca totul sa se potriveasca la locul lui, formand o imagine completa.
In linii mari, acestea sunt beneficiile jocurile puzzle, insa copiii nu sunt constienti de acestea atunci cand fac o pasiune din rezolvarea puzzle-urilor. Atunci de ce le place puzzle-ul?
Cei mai multi copiii fac din puzzle activitatea lor preferata. Pot petrece zeci de minute incercand sa rezolve puzzle-ul din fata lor, fascinati de ceea ce fac, cautand piesa care sa se potriveasca, rasuncind piesele in diverse pozitii pana se potrivesc.  Puzzle-ul ofera copilului oportunitatea de a se concentra pe o activitate care are un final, completarea imaginii. Iar satisfactia este uriasa.
Principala calitate a puzzle-ului in ochii copiilor este faptul ca au o finalitate si un scop precis, cu feedback imediat. O piese de puzzle se potriveste sau nu se potriveste intr-un loc. Deoarece puzzle-ul inseamna distractie, copiii vor descoperi ca daca te concentrezi asupra unei sarcini,  vei avea rezultate. Ei au un sentiment de implinire atunci cand reusesc sa isi atinga scopul. Vazand rezultatele tangibile ale stapanirii unei abilitati, increderea in sine va creste si vor fi pregatiti de o noua provocare.
Puzzle-ul este un mod placut de a-si exersa abilitatile, de a  dezvolta o atitudine de genul „pot sa o fac” atunci cand se confrunta cu provocari. Copiii invata sa gandeasca logic, punand piesele pe categorii in mod instinctiv si gasind similaritati intre piesa pe care o tin in mana si locuri libere din imaginea de ansamblu. Aceste abilitati vor ajuta mai tarziu in gasirea de strategii pentru a rezolva o problema.
Copiilor le plac surprizele insa repetitivitatea le da un sentiment de siguranta, propice invatarii. Puzzle-ul presupune respectarea unor sabloane care se repeta iar copiii le vor cauta instinctiv pentru construirea imaginii din puzzle.
puzzle Ravesburger
Imaginile care reproduc personaje si imagini din desenele preferate sau din cartile de povesti, sunt preferatele lor. Puzzle-urile Ravensburger aduc o gama larga de teme, special create pentru satisfactia celor mici, acestea fiind clasificate pe grupe de varsta, in functie de numarul de piese si de marimea lor. Astfel pentru copii mai mici piesele sunt mai mari si mai putine ca numar, iar imaginea finala are mai putine culori, pe masura ce copiii cresc, Ravesburger vine cu puzzle-uri mai complexe, cu piese mai mici si mai multe. Temele abordare sunt dintre cele mai atractive pentru copiii, pentru ca rezultatul lor sa fie o adevarata recompensa pentru cei mici: personaje Disney, Hello Kitty, Frozen, Sofia,  Spiderman etc.
Materialele din care sunt realizate confera atat rezistenta cat si siguranta copiilor. Cartonul de cea mai buna calitate, este produs in exclusivitate pentru Ravensburger iar calitatea premium este rezultatul a peste 40 de ani de experienta. Ravensburger investeste permanent in idei inovative, atat ca teme cat si ca materiale.
Gama de peste 1800 de puzzle-uri, contine teme diverse, atat pentru copii cat si pentru adulti. Fiecare piesa are un format unic si se potriveste perfect in locul destinat ei. Nici o piesa nu este la fel, fiind realizate manuale, prin folosirea unor instrumente speciale pentru o potrivire perfecta.
Puzzle-urile Ravensburger sunt modul placut prin care copiii invata si se distreaza, iar pentru adulti un mod de a se relaxa si a uita de grijile cotidiene.