creativitate si jocMai țineți minte cum arătau grădinile dintre blocuri când erați voi mici? Puteam să ieșim mereu în fața blocului, pentru că era sigur cineva care își căuta un partener de joacă. Lucrurile s-au schimbat între timp și nu toate în bine.
Dacă tehnologia ne ajută să fim mereu conectați cu cei dragi, să folosim cât mai puțin din timpul atât de prețios de care mereu de plângem că nu este suficient, tot tehnologia a fost cea care a transformat joaca în ore întregi petrecute zilnic în fața laptopurilor, cu telefoanele mobile inteligente sau în fața televizoarelor, care au devenit și ele unele “smart” în ultimii ani. Experții au spus de nenumărate ori că pierderea creativității și imaginației copiilor are efecte negative, iar cele două aptitudini mai sus prezentate pot fi dezvoltate prin joc și joacă – atât de simplu sună și tot atât de complicat este să punem asta în practică, având atâtea tentații în jurul nostru.
Ce pot face, așadar părinții, pentru a-i ajuta pe cei mici să redescopere libertatea în joc și joacă?
Am auzit în ultimul timp mulți adulți care spun că se tem pentru siguranța copiilor, de aceea nu îi lasă să se joace afară. Cu toate acestea, avem multe zone chiar și în orașele mari care sunt sigure, mai ales dacă cei mici se duc însoțiți de un adult. Există de asemenea și posibilitatea ca prietenii de familie să locuiască la casă, iar în acest caz lucrurile se simplifică pentru că sigur au o curte, cât de mică. Pe scurt, locuri sigure de joacă se găsesc, doar să se și caute acestea.
joc si joacaJocurile care au un final deschis sunt mereu la căutare. Nimănui nu-i place să știe finalul unui film de exemplu, nu? Atunci de ce copiii ar vrea să știe cum se termină joaca lor? Blocurile de lemn pentru copiii mici, de lego pentru cei mai măricei sau plastilina ori paste de modelat sunt exemple bune pentru cei care vor să facă din joacă ceva mereu inedit. Puteți încerca și povești pe care fiecare din familie le continuă așa cum crede. Sunt toate modalități prin care creativitatea și imaginația au frâu liber.
Fără program strict. Da, ne-am obișnuit să știm cu toții ce facem între ora X și Y, dar asta nu se aplică și la joacă. Dacă cei mici au voie să se uite la desene animate de exempu 15 minute pe zi, asta nu înseamnă că musai o oră o vor petrece afară, pentru că nimănui nu-i place să fie obligat să facă un anumit lucru. Oferiți-le libertatea de a decide, dar în același timp și lăsați-i să descopere și beneficiile alterativei jocului departe de gadget-uri și tehnologie.
Voi cum vă jucați cu cei mici? Ce le face plăcere să facă și ce nu?
Puteți citi mai multe despre joc și joaca și importanța lor în dezvoltarea copiilor pe education.com.
Surse foto: fiti/ weheartit.com și (Aryana) ارياني/ weheartit.com.