Orezului negru i se mai spune și orezul interzis sau orezul longevității, interzis pentru că până în epoca modernă era foarte greu de obținut, fiind atât de rar în China încât oamenii obișnuiți nu aveau voie să-l consume, ba chiar oricine era prins că are câteva boabe de orez negru era condamnat la moarte. Doar împărații aveau dreptul să-l consume, convinși fiind (și pe bune dreptate) că le va prelungi viața, de aici și denumirea de orezul longevității.
Orezul negru este cunoscut ca un antioxidant puternic și un antiinflamator natural eficient. Conține foarte puțin zahăr, dar multe fibre și vitamina E, la care se adaugă minerale precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu și vitamina B. Consumat des, orezul negru previne de la nivelul ridicat de lipide și de trigliceride din organism, la scăderea nivelului de colesterol și întărirea sistemului osos și muscular.
Culoarea închisă este dată de antocianine, pigmenți care sunt de fapt antioxidanți naturali puternici.
Orezul negru a fost introdus de mulți nutriționiști pe lista cu alimente minune, precum spirulina, fructele Goji sau cele de Chia, iar datorită faptului că nu conține gluten, îl putem introduse în alimentația diversificată a bebelușilor după vârsta de 8 luni.
Sursă foto: sanatate.bzi.ro.