Nu știu alții cum sunt dar eu, când încep să gătesc, ma simt ca peștele în apă sau, mai exact, ca Smaranda în pandișpan. Ei da, adevarul e că între Smarandița mea și pandișpan există o mare poveste de dragoste, iar povestea asta are un fir narativ foarte simplu: eu și Smaranda facem pandișpan, Smaranda mănâncă tot, tot ea plânge că nu a mai rămas nimic, iar pandișpanul… ei bine, pandișpanul nu are nimic împotrivă.
Așadar, astăzi facem, (ce surpriză!!!!), un pandișpan. FOARTE special!!
Si lucrurile stau destul de simplu, mai ales dacă ai ca ajutor un bucătăraș ca al meu:
– Se face pandișpanul și avem grijă în tot acest timp ca Smaranda să nu atace borcanul cu gem

– Cât timp în cuptor ne crește si se rumenește acesta, bucătărașul stoarce cu mare plăcere 6 portocale (cam 500 ml de suc)

– Pupăm pandișpanul călduț, îl tăiem și apoi ne împăcăm cu el însiropându-l și oferindu-i o porție generoasă de gem.

– Budinca de deasupra este făcută după rețeta de “cremiță” din copilăria mea, pe care o pândeam cum se răceste și prinde crustă pe geam la bucătărie, dar în care am înlocuit laptele cu suc de portocale. Cum să nu-ți placă asa ceva?


Finalul este, încă o dată, unul foarte fericit. Plus că bunica (cea care a meșterit gemurile) e deja la curent că nu a muncit degeaba vara asta.

Dacă doriți să încercați…
Pandișpan: 6 gălbenușuri bătute spumă cu 6 linguri de zahăr si o păstaie de vanilie măcinată, 6 linguri de făină și 6 albușuri bătute spumă- 20 minute la cuptor, la 180-200 grade
Sirop: 200 ml suc de portocale, 100 ml apă, 2 lingurițe rase de zahăr-toate astea fierte un pic împreună
Budinca de deasupra: 300 ml suc de portocale, 1 ou, 1 lingură de zahăr, 1 lingură rasă de făină- toate astea amestecate bine și puse pe foc până se îngroașă