Credem cu tărie că oricine ar trebui, la un moment dat în viață, să facă o pâine. Cu siguranță e mult mai ușor să dai o fugă până la brutăria de la colt, însă satisfacția și bucuria aduse de mirosul de pâine proaspăt coaptă chiar la tine în cuptor sunt greu de egalat.

Acestea fiind gândite, mi-am luat bucătărașul și am început inițierea în tainele facerii pâinii.

Și pentru că ceea ce căutam noi era în primul rând mirosul acela înnebunitor de pâine caldă, am hotărât să facem cea mai ușoară rețetă de pâine, cea care nu se frământă.

Lucrurile stau destul de simplu: se folosesc doar patru ingrediente, care se amestecă în cel mult cinci minute, se adaugă cu generozitate multă răbdare, pentru că marele secret al acestei pâini este să lași timpul să facă toată treaba (15-20 ore, mai nimic!) și cam asta e tot! Restul e știință, pe care o poți stăpâni…sau nu 🙂

–  am început cu răsturnarea a 3 căni de făină într-un bol mare

Secret: încercați să folosiți măsurile reale (cups sunt mai degrabă  cesti de cafea decât căni mari, cum am folosit noi)

– 1/4 linguriță de drojdie uscată

Secret: Dacă rețeta spune uscată, păi probabil că știu ei de ce spun asta. Nu folosiți, ca noi, drojdie  proaspătă, dozată din ochi

– 1 linguriță de sare fină

Secret: aici chiar n-ai cum să greșești

– 1 cană si ½ de apă calduță

Secret: același de mai sus, referitor la dimensiunea unei căni

Toate de mai sus se amestecă 1-2 minute, până se transformă într-o masă amorfă, numai bună de pus la culcare într-un colțișor, împreună cu toți prietenii Smarandei…cam 15-20 de ore (am zis de răbdare mai sus, așa-i? )

După somnul de frumusețe aluatul pufos se pune pe o suprafață pudrată cu făină și se împătureşte de câteva ori.

Secret: împăturirea de mai sus se face cu mare grijă și nu presupune în niciun caz:

– frământarea aluatului

– sau scoaterea aerului din el

– si nici adăugarea de făină suplimentară

În final pâinea va arăta așa

dacă se respectă cu strictețe pașii de mai sus

…sau așa:

..dacă se ține cont și de secrete 🙂

Puțină istorie aici:

Și una din rețete pe marthastewart.com

Comentarii prin Facebook (recomandat)

comentarii

Pin It on Pinterest

Share This