vaci de lapteȘtiți că am promovat mereu pe Urbankid viața sănătoasă, atât din punct de vedere al alimentației cât și al activităților sportive, al vieții de familie, al vieții de cuplu. Acum aș vrea să vă vorbesc despre experiența mea, într-o mică excursie la care am participat acum câteva zile și de ce am acceptat să merg să văd cum se face cașcavalul Hochland. Ați auzit cu toții de el, ați văzut reclamele, probabil că mulți dintre voi aveți o bucată de … Hochland chiar acum, în frigider.
Am fost foarte curioasă. În primul rând, după toate informațiile (cumplite) care circulă prin online, despre fermele intensive de vaci, porci, găini, despre cum sunt tratate animalele, despre ce mănâncă, cum trăiesc ele. Și am vrut să văd cu ochii mei cum arată una dintre cele 230 de ferme care aprovizionează cu lapte fabrica Hochland, din România.

La ferma de lapte

la fermaCe am aflat? Că marea majoritate a acestor ferme de lapte sunt situate în zona Târnavelor. Noi am fost la o micuță fermă de familie  – Szocs, din județul Mureș. O fermă cu tradiție: bunici – părinți – copii, cu 45 de văcuțe care asigură o producție de 700 l de lapte, pe zi. O cantitate uriașă, nu-i așa, pentru o mână de văcuțe. Și le-am văzut cu ochii mei: sunt crescute și îngrijite cu dragoste, sunt curate și mai ales sunt libere. Libere pe dealurile din spatele fermei, să pască, să se plimbe, să stea la soare. Libere în grajd, când vin să doarmă, să dea lapte. Am avut norocul să vedem și o proaspătă mamă-văcuță, care se odihnea după ce a adus pe lume, un pui mic și somnoros.
Știm cu toții că hrana vacilor este foarte importantă pentru calitatea laptelui pe care îl dau. În sezonul cald, unele văcuțe sunt lăsate liber la pășunat, iar în sezonul rece primesc hrană furajeră, bazată în proporție de 100% pe ingrediente naturale, fără chimicale.  Și așa cum era la ferma Szocs, este la toate celelalte. Iar vacile sunt mulse cu ajutorul aparatelor de muls, care sunt atașate ugerului vacii în condiții de maximă igienă, iar laptele ajunge direct în tancul de răcire, fără să intre in niciun moment în contact cu aerul. Este bine de știut dar și foarte firesc, pentru o astfel de producție și pentru un astfel de brand. Nici nu mă gândeam că poate fi și altfel. Tot aici, înainte de preluare, se fac teste ale laptelui, printre care și cel de antibiotice. Cred că fermierilor nu prea le convine să le fie refuzată așa cantitate de lapte, zilnic, dacă se întâmplă să calce strâmb, așa că sunt și ei foarte atenți cu laptele și calitatea lui. Se pare că sunt foarte foarte rare cazurile când Hochland chiar refuză laptele colectat sau care urmează să se colecteze.
După ce am pozat văcuțele și am gustat din laptele proaspăt de fermă și din cozonacul delicios pregătit chiar de gazda noastră, am plecat mai departe la Sovata, la fabrica de cașcaval.
la ferma

Cum a fost la fabrica de cașcaval Hochland

Fabrica a fost preluată de grupul Hochland în 1999 și nemții chiar au știut ce să facă acolo și într-o zonă cu mult potențial și aproape de fermele de lapte.
Am vizitat fabrica cu mult interes deși recunosc că mi-a fost greu: se pare că atunci când ai un bebeluș la purtător (în burtică, ce-i drept, dar o burtică nu prea mică) nu e chiar așa de ușor să te echipezi cu salopeta și tot harnașamentul de protecție și nici să dai nas cu mirosul (specific probabi) de fabrică de cașcaval. Dar am rezistat eroic și chiar a fost interesant. Mi s-a părut totul absolut firesc, din punct de vedere al producției, al traseului pe care îl are laptele de la recepție și până la punerea în cutii a pachetelor gata de cumpărat. Toți sunt foarte stricți din punct de vedere al igienei, al manipulării produselor, al proceselor, ceea ce mi se pare, iarăși, absolut normal, mi s-ar fi părut anormal să nu fie așa. Majoritatea proceselor sunt automatizate dar sunt în jur de 150 de angajați în fabrica de la Sovata.
Se pare că rețeta de cașcaval, care se foloște încă, este aceeași din 1976, este 100% românească (ceea ce mi se pare chiar fain) iar cașcavalul Hochland conține lapte, cheag și sare. Nu știu dacă și alte mărci de cașcaval conțin aceleași ingrediente, dar m-am bucurat să aud că nu sunt și alte adaosuri (nenaturale).
cascaval la afumat
la fabrica Hochland
 
Apropos de cașcaval, știați că marca Hochland este marca cu cea mai mare notorietate în piața de brânzeturi din România (74% notorietate spontană) și chiar cea mai recomandată marcă de cașcaval (35% dintre consumatori susțin că recomandă cașcavalul Hochland altor persoane)? Tot din studiile realizate de GfK în februarie 2013, se pare că oamenii recunosc că acest cașcaval este preferat de copii. Cașcavalul Hochland este făcut din lapte românesc dar cu rigoarea germană și este lăptos, gustos și are o consistență cremoasă. Poate că acestea sunt calitățile care îl fac să fie plăcut de copii.
Revenind la excursia noastră și la vizita în fabrică, masa de prânz, de dinainte de a ne întoarce în București a fost animată și pregătită de un tânăr bucătar, care ne-a îmbinat cu niște sandwich-uri deosebite și frigărui proaspăt rumenite. Eu am mâncat ceva ce nu m-aș fi gândit să fac până acum – un sandwich dulce-sărat-afumat: pâine cu măsline, fructe, legume pe grătar și cașcaval afumat. Foarte interesant.
la masa la fabrica Hochland

Ce cred eu?

Așa cum ziceam și la început, v-am încurajat mereu să aveți un stil de viață sănătos, echilibrat și conștient. V-am încurajat mereu să mâncați cât mai mult crud, cât mai mult natural, cât mai curat și mai armonios, corespunzător preferințelor voastre, conform nevoilor familiei voastre. Nutriția mi se pare un lucru foarte intim, care ține de concepții de viață, de preferințe, de nevoi și nu poate să vină nimeni să vă spună: consumați asta sau … NU consumați asta. Este un act deliberat, studiat, conștient și în concordanță cu ceea ce vreți și așteptați de la viață.
Vă încurajez în continuare să mâncați sănătos, să aveți o viață activă. Vă încurajez să le insuflați și copiilor voștri, prin exemplul personal, conceptele voastre și ”regulile” pe care vreți să le urmați, în ceea ce privește alimentația și știu că acum, aveți multe informații (de care poate aveați nevoie) și puteți decide mai departe ce anume vreți să includeți în meniul vostru zilnic.
Știți și că la noi în familie este un mare mix de preferințe: eu sunt ovo-lacto-vegetariană de peste 12 ani de zile, domnul meu este omnivor iar copilul nu a pus carne în gură până acum, deși nu i-a interzis nimeni, copil care este foarte selectiv la mâncare (și nu numai la cea sănătoasă :D). Așadar, stilul nostru alimentar nu poate fi luat nici ca exemplu nici ca … așa nu. Fiecare decide ce și cum se întâmplă în familia lui.
Știu că voi sunteți atenți cu hrana zilnică, cu ceea ce pregătiți pentru voi sau pentru copiii voștri, așa că … vă doresc să aveți mese cu bucurie, sănătoase și diversificate.
P.S. Vroiam să le mulțumesc și fetelor cu care m-am distrat tare fain pe drum și în plimbări, pentru companie: Laura, Bogdana și Eugenia 🙂 It was fun!
mame #lasovata
Voi consumați cașcaval sau alte produse marca Hochland?