Conopida este rudă bună cu broccoli și varza, făcând parte din familia cruciferelor. O găsim în supermarket de cele mai multe ori albă, dar dacă ne uităm cu atenție prin piețe o putem descoperi și mov sau cu o nuanță ușoară spre portocaliu.
Are foarte multe vitamine și la fel de mulți antioxidanți, mai ales mangan și vitamina C, antioxidanți foarte puternici pentru organismul uman.
Pentru că tot vorbim despre vitamine, conopida conține și vitamina K, acid folic, vitamina B6 și fosfor. Unde mai pui că are și acizi grași omega 3, alicină și seleniu. Un adevărat cocktail cu beneficii pentru organism, nu?
100 de grame de conopidă ne oferă 320 de mg de potasiu, cantitate care vine în ajutorul nostru pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, iar enzimele din ea detoxifică organismul.
100 g conopida au: proteine – 2,4 g; glucide – 3,5g; fibre – 2,5g; potasiu – 320 mg; magneziu – 15 mg; calciu – 20mg ; vitamina C – 60 mg; vitamina B1 – 0,1 mg; vitamina B2 – 0,1 mg; vitamina B6 – 1,1 mg și vitamina E – 0,1 mg.
Sursă foto: La Grande Farmers’ Market/ Flickr.com.