Face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre și năut. Cele mai cunoscute soiuri de fasole sunt:

  • fasolea neagră, folosită în special în America Latină
  • fasolea roșie (kidney beans) sau fasolea chili
  • fasolea pinto (pinto beans) care este intens folosită în America și nordul Mexicului
  • fasolea albă sau navy beans, numele acesta venind de la faptul că era alimentul de bază al Marinei americane în anii ‘20
  • fasolea verde care este de fapt fructul necopt al fasolei comune.

Brazilia și India sunt cei mai mari producători de fasole uscată, în timp ce China este renumită pentru producția sa de fasole verde.

Ce nutrienți conține fasolea?

Conținutul de nutrienți diferă de la fasolea verde la cea uscată. Fasolea verde este bogată în calciu, vitamina K, vitamina A și magneziu. Conține de asemenea cantități importante de vitamina C, vitamina E și mangan.
Fasolea uscată este în schimb bogată în antioxidanți, importanți în prevenirea cancerului sau bolilor de inimă. Cu cât boabele sunt mai închise la culoare cu atât conținutul de antioxidanți este mai ridicat. Fasolea neagră de exemplu este la fel de bogată în antioxidanți ca și strugurii sau afinele.
Totodată, fasolea uscată este bogată în amidon, proteine, fibre și este o sursă excelentă de fier, potasiu, seleniu, vitamina B6, molibden și acid folic. O singură cană de fasole neagră asigură mai mult de jumătate din necesarul zilnic de fibre și o treime din cel de proteine, echivalând cu 60 de grame de carne de pui sau somon.
Calitățile fasolei o recomandată în prevenirea bolilor de inimă, în reducerea colesterolului și în stabilizarea nivelului de zahăr asigurând în același timp energia zilnică necesară.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Liesl ♥/ Flickr.com.