În ce ordine ar trebui ele introduse în alimentația diversificată și care sunt riscurile unor eventuale “greșeli” – iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun tinerele mame.
Personal m-am confruntat cu o situație care m-a cam pus pe jar vreo două zile, când micuțul meu avea în jur de 7 luni și i-am preparat o cină care avea în compoziție și grâu. Momentul l-am ales destul de prost, într-o zi în care nici nu se simțea prea bine, iar reacțiile la boala pe care o avea deja n-au întârziat să apară. Pentru că aveam simptome pentru două boli diferite, o viroză și o posibilă reacție alergică la grâu, abia mai târziu aveam să aflu că de fapt alergia la grâu nu intrase în viața noastră, și doar viroza rămânea valabilă.
Ce-am învățat eu din experiența mai sus descrisă: să nu introduc niciodată în alimentația copilului un aliment nou decât dacă micuțul e sănătos și să fiu mai precaută cu introducerea grâului data următoare, adică la copilul cu numărul 2.
Iată mai jos părerea unor instițutii avizate cu privire la introducerea cerealelor, respectiv a glutenului, în alimentația copiilor.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) susține, în urma unei cercetări desfășurate în anul 2006 că amânarea introducerii cerealelor pentru după vârsta de 6 luni nu protejează copilul împotriva riscului apariției alergiei la grâu, ci dimpotrivă, îl mărește (excepție fac copiii cu predispoziție genetică pentru alergie la grâu sau intoleranță la gluten).
Creșterea riscului de alergie la grâu după 6 luni se poate explica și astfel: tentația este ca la o vârstă mai mare cantitatea de cereale oferită copilului la o masă să o depășească semnificativ pe cea servită la o vârstă mai mică.
Organizația Coeliac UK (cea mai mare organizație care sprijină la nivel mondial persoanele cu intoleranță la gluten) susține faptul că glutenul ar trebui introdus în alimentația copiilor după vârsta de 6 luni, imediat după ce bebelușul se familiarizează cu mâncarea solidă. A aștepta după această vârstă nu aduce niciun beneficiu demonstrat.
Odată introduse în alimentație, cerealele cu gluten ar trebui oferite în cantități constante, așa încât eventualele reacții alergice sau intoleranța la gluten să poată fi detectate (cantități mici, oferite la intervale inegale de timp ar putea amâna diagnosticarea la timp a bolii).
În România sfaturile medicilor pediatri urmăresc ca și moment de start vârsta de 8 luni ca fiind potrivită pentru introducerea grâului în alimentația bebelușului.

Ce este alergia la grâu?

Alergia la grâu apare ca reacție a sistemului imunitar la anumite proteine din grâu. Deși alergia la grâu are incidență mult mai mică decât intoleranța la gluten, ea există. Semnele care o însoțesc sunt mâncărimile sau dificultatea de a respira.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
 


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: eyesogreen/ Flickr.com.