O legumă ieftină și ușor de procurat stă la baza majorității mâncărurilor gătite (și nu numai) din orice bucătărie. Fără ceapă, gustul bucatelor ar fi mai sărac și mai mult decât atât, am simți lipsa unor nutrienți necesari.
Cu o istorie veche de peste 7000 de ani, ceapa își are originea în Asia și Orientul Mijlociu. Încă din vremea Egiptului antic i s-a dat o importanță deosebită, folosită nu numai ca și monedă de schimb, dar purtând și o semnificație spirituală, fiind plasată în mormintele regilor.
Importanța și-a dobândit-o atât datorită uzului culinar larg cât și proprietăților sale terapeutice, fiind folosită de timpuriu ca medicament în India, Grecia și în Imperiul Roman.
Ceapa face parte din familia “Allium”, alături de usturoi, praz, hașme și arpagic. Cea mai des întâlnită ceapă este cea galbenă, dar cele peste 600 de varietăți din jurul lumii au diverse culori și forme. În afară de cea galbenă de care mai toți ne folosim la gătit, se mai utilizează pe scară largă și ceapa albă și roșie. Dacă este culeasă înainte ca bulbul să ajungă la maturitate, atunci vom avea ceea ce noi numim ceapă verde.
O putem găsi în piețe și magazine sub formă proaspătă, uscată, tocată, murată, caramelizată, deshidratată sau pudră.

Ce nutrienți conține ceapa?

Ceapa este o sursă foarte bună de vitamina C, vitamina B6, fibre, acid folic și potasiu. Conține de asemenea oligoelemente și anume mangan si molibden (un oligoelement esențial organismului uman, ce face parte din structura unor enzime care contribuie la arderea grăsimilor sanguine și intervin în mobilizarea fierului aflat în rezervele hepatice).
Flavonoidele (care au rol antioxidant) din ceapă sunt concentrate mai mult în straturile exterioare, așa că fiți economi când o curățați, pentru a beneficia de maximul nutrienților. Polifenolii, antioxidanți ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, se găsesc în toată familia Allium, dar abundă în ceapă. Ceapa este bogată în oligomeri care pot preveni cancerul de colon precum și sulfide care oferă și ele protecție împotriva dezvoltării tumorilor.
În medicina tradițională, ceapa a fost utilizată pentru a trata răceli, tuse, astm, anghină și în combaterea bacteriilor infecțioase, problemelor respiratorii, bronșită. Chiar și pentru a alunga insecte. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) susține consumul de ceapă în cazul apetitului scăzut, în prevenirea aterosclerozei și recunoaște efectele extractului de ceapă în tratarea unor afecțiuni respiratorii.
Consumul regulat de ceapă poate preveni bolile cardiovasculare, protejează împotriva diverselor forme de cancer, în special la colon și stomac, îmbunătățește funcționarea plămânilor, reduce nivelul colesterolului. Cu cât este mai iute, cu atât se pare că posedă o mai mare concentrație de fitoelemente. Consumul de ceapă poate ajuta copilul prin stimularea absorbției de fier din alte alimente.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: ilovebutter/ Flickr.com.