A avea o mică grădină aduce, odată cu minunățiile care cresc din pământ, o mulțime de activități faine pe care le puteți încerca alături de copii. De la îngrijirea plantelor, la udarea lor sau pur și simplu discuții despre cum cresc ele și cum se transformă din mici semințe în bunătăți pe care le gustăm în bucătărie cu poftă – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unei grădini. Problema este însă faptul că mulți dintre noi stăm la bloc și singurele momente în care suntem înconjurați de iarbă sunt cele pe care le petrecem în parcul din apropiere.
Avem însă soluții dacă apartamentul are și un mic balcon. Luăm câteva ghivece mai măricele și aducem pământ de la bunici ori cumpărăm pământ de flori și ne punem pe treabă.
Dacă nu vrem ghivece atunci putem apela la coșuri din lemn, găletușe precum cele pe care le luăm pentru la mare, bidoane tăiate, cutii de lemn sau de plastic ori jardinierele lungi. Important de știut este și faptul că nuanța recipientului contează: culorile închise atrag prea multă căldură și fac rău plantelor, așa că atenție mare cu privire la acest lucru, mai ales dacă soarele bate cu putere în balconul vostru.
gradina_din_balcon

Mărar

Mărarul iubește lumina și căldura, de aceea e recomandat să fie ținut în cel mai luminos loc din balcon. Am auzit că ar fi bine să rupeți vârfurile din când în când pentru a se regenera mai ușor.

Pătrunjel

E cea mai recunoscută plantă aromatică din lume și îl putem avea proaspăt tot anul dintr-un ghiveci. Semintele pe putem găsi ușor în orice magazin, iar pământul de flori ar fi bine să fie amestecat cu ceva nisip pentru a ajuta apa să se scurgă cu ușurință.
Am citit despre un truc ce nu l-am încercat, dar merită: după ce plantăm semințele le putem acoperi cu o folie transparentă (alimentară) în care să facem câteva găuri pentru aer. Odată ce plantele se văd putem îndepărta folia care le-a ajutat să crească.

Leuștean

Leușteanul este o altă plantă ce poate fi crescută cu ușurință pe balcon, numai că trebuie să fim cu băgare de seamă pentru că ea nu iubește căldura mare, de aceea ar fi bine să-l ținem într-un loc mai răcoros.

Busuioc

Antioxidant, antiviral și antibacterian este busuiocul care trebuie ținut la lumină mereu. După ce crește îl putem în salate, sosuri, peste paste, ba chiar și în unele salate de fructe.

Menta

Se îngrijește destul de ușor și aroma ei este minunată în orice moment. Putem cumpăra rădăcinile de mentă din florăriile mari sau de la supermarket ori de la magazinele de grădinărit. Important de știut este că necesită un recipient mai mare pentru a crește frumos și menta preferă semiumbra și un pâmânt umed. Cine o să facă cea mai bună limonadă vara asta?
Ar mai fi cimbrul, salvia sau busuiocul ce merg toate cultivate în mini grădina din balconul vostru. Și legumele își pot face apariția. Trebuie doar să ne orientăm către unele mai mici, precum morcovi, ridichii, ardei iuți ori salată verde.
Voi aveți ghivece cu plante și legume în balcon? Ce ați sădit în ele?
Surse foto: KSmillie/ Fickr.com și Cubosh/ Flickr.com.