camera curata copiiDacă până să aveți copii nu vă imaginați că o canapea sau peretele din living poate să devină o planșă de colorat ori covorul din dormitor vă aduce aminte care a fost cina micuților de acum câteva zile, acum lucrurile fac de fapt parte din normal. Ceea ce unii nu știu însă, este faptul că există soluții, de multe ori la îndemână, care salvează o pată ce se încăpățânează să dispară.
Am adunat mai jos 10 sfaturi pe care mulți dintre bunicii noștri le foloseau și care au efecte imediate.
[Tweet “10 lucruri naturale care ajută la curățenie”]

  1. Dacă celor mici le place să deseneze pe pereți nu este neapărată nevoie să programați cât mai curând o redecorare a acestora. Încercați înainte să curățați locul cu niște picături de pastă de dinți albă, după care să ștergeți cu o lavetă îmbibată în apă cu detergent. Desenele copiilor se vor șterge sau măcar intensitatea culorilor folosite se va diminua, cât să lase loc de altele, nu?
  2. Atunci când cei mici se plictisesc de a desena pe pereți și colorează cu creioane colorate din ceară covorul, înainte de a-l duce la o spălătorie chimică specializată, puteți încerca să acoperiți locul cu un prosop curat de bucătărie și apoi să așezați fierul de călcat peste prosop, setat la o temperatură mică. Căldura va ajuta la scoaterea creioanelor din ceară din covor și impregnarea acestora în prosopul de bucătărie.
  3. Atunci când copiii descoperă guma de mestecat este clar că multe dintre locurile din casă vor fi unele acoperite cu aceasta. Indiferent de zona sau suprafața pe care a ajuns guma de mestecat, frecați locul cu un cub de gheață așezat înainte într-o pungă de plastic, cât să se întărească guma cât mai bine. Odată ce aceasta devine casantă se poate îndepărta mult mai ușor cu ajutorul unui cuțit.
  4. Ora mesei este și ora distracției pentru copii, iar petele de grăsime sunt unele care ies foarte greu, după foarte multe spălări, asta dacă aveți noroc și nu rămân așa pentru totdeauna. Dacă veți presăra pudră de talc pe pete, aceasta va absorbi rapid grăsimea de pe petele proaspete, iar riscurile ca pata să rămână vizibilă după prima spălare sunt minime.
  5. Petele de apă sau de suc natural de pe mobilă ies cu un strop de vaselină, care trebuie însă lăsată să acționeze timp de 24 de ore.
  6. Desenele cu pixul de pe canapea, perdele sau haine sunt unele imposibil de scos. Încercați să înmuiați o lavetă curată în lapte și să frecați ușor locul câteva minute.
  7. Dacă premergătorul și jucăriile celor mici au lăsat urme de parchet, puteți încerca să le scoateți nu cu ceară specială, ci cu un miez de nucă. Frecați locul zgâriat cu un miez de nucă și va deveni ca nou, zgârieturile fine dispar de tot, iar cele adânci se vor micșora vizibil.
  8. După ce ați folosit ibricul o perioadă lungă de timp pentru ceaiul de dimineața, acesta va avea o culoare mai închisă, din cauza coloranților naturali din frunzele de plante. Umpleți jumătatate de ibric cu apă și lăsați-o la fiert, apoi luați-l pe de foc și adăugați oțet până se umple. Lăsați soluția să acționeze câteva ore bune, iar petele și murdăria dispar.
  9. Atunci când capul de la duș este plin de calcar de la apă, ștergeți-l cu o lavetă îmbibată în oțet. În cazul în care acest lucru nu funcționează, atunci scoateți-l și lăsați-l peste noapte într-o soluție cu oțet și apă și dimineața va fi ca nou.
  10.  Igrasia și mucegaiul vor deveni istorie dacă ștergeți faianța cu o soluție formată din două părți praf de copt, o parte borax și o alta de apă calduță.

Voi ce mai folosiți pe acasă?
Sursă foto: Jennifer Balagtas Rantael/ weheartit.com.