Acest atelier de pictura urmareste doua lucruri: sa antreneze aptitudinile artistice ale copiilor si, in acelasi timp, sa le imbogateasca imaginarul cu repere noi, putin accesibile intr-un oras in care traim inconjurati de tot felul de masini si masinarii, beton si plastic. Prin pictura si modelaj in lut, copiii vor invata cate ceva despre lumea marginalizata a florilor, fructelor si animalelor care nu se nasc in supermarket sau la petshop. Vor descoperi culorile si frumusetea lucrurilor printre care au trait bunicii si strabunicii lor.
Inainte de a incepe sa realizam o lucrare, ne vom documenta. Vom privi impreuna fotografii din sate romanesti, cu oamenii locului si animalele lor. Invatam cate ceva si despre geografie si directa ei influenta asupra tipului de locuinta potrivit fiecarei zone.
1. Motive decorative – desen
Vom invata sa recunoastem motive decorative specific romanesti si sa descifram simbolurile cuprinse in ele. Ne vom inspira dupa covoarele taranesti (oltenesti sau moldovenesti) si portul popular (aflam cum se imbracau acum un secol oamenii care traiau la sat).
2. Personaje din lut – modelaj
Vom modela in stilul ceramicii de Cucuteni un personaj sau mai multe (o hora), sau animalele care traiesc in ograda bunicii.
3. Iesire la Muzeul Taranului – vizita
Vizita la muzeu, fara realizarea unei lucrari practice. Vizitam si vedem lucruri pe care urmeaza sa le pictam in urmatoarele intalniri. Descoperim cum obiecte banale de care ne folosim zilnic se pot trasforma, din nevoia de frumos, in opere de arta (portile sculptate, furca de tors, vasele pictate etc.)
4. Pictam oale de lut – pictura
Pe vase de lut ars, pictam modele decorative figurative (cocosii de Horezu) sau abstracte, cum se obisnuieste in diferite zone din tara, renumite pentru ceramica lor.
5. Gospodaria bunicii – pictura
Pictam animalele din curte: aflam unde sunt ele adapostite, cu ce se hranesc si cum traiesc ele, pictam gradina si invatam sa recunoastem florile si legumele ingrijite de bunica, livada cu pomii ce tin umbra copiilor in zilele cu soare. Vom povesti si despre treburile care trebuie facute prin curte: cum fac bunicii focul in curte, cum coc painea, cum aduna puii cand se lasa seara, cum scot apa din fantana.
6. O sarbatoare la sat – desen
Aflam care sunt obiceiurile satesti la diferite sarbatori: incondeierea oualor, mersul la colindat cu steaua, hora in centrul satului sau nunta vor fi pentru noi prilej sa invatam sa desenam oameni in costume frumos colorate si in ipostaze proprii evenimentului pe care dorim sa-l imortalizam.
7. Culorile satului – peisajele ,vegetatia si arhitectura – desen
Desenam case si gradini asezate pe dealuri sau la poalele muntilor, la marginea padurii sau pe langa rauri si impodobim plansa cu vegetatia specifica fiecarei zone (campie, deal, munte).
In imaginea de mai sus este tabloul “La Blouse Roumaine” de Henri Matisse.
Loc: Fundatia Calea Victoriei
Data incepere: 6 Mai 2011
Ora curs: 18:30
Numar ateliere: 7
Frecventa: saptamanal
Varsta Minima: 5 ani
Varsta Maxima: 12 ani
Cost: 300 ron (inclusiv materialele de lucru)
Numar maxim persoane: 14