Muzica, dansul, teatrul, scrierea creativă, literatura, legende, mituri, povești, basme, credinți, tradiții. Nu sunt doar lucruri de care am auzit cu toții și la care au acces cei mici din când în când, ci sunt testate și valorificate de către cei care învață după metoda Waldorf.
Pentru ei totul se traduce prin experiență, tocmai de aceea și felul în care se dezvoltă copiii care sunt educați în conformitate cu acest sistem este diferit, ei reușind de multe ori să își exprime dorințele și așteptările mai bine decât cei care au urmat o școală ceva mai tradițională.
Preparing for Life este un documentar despre educația Waldorf, despre metodele educative despre care știm de la Rudolf Steiner, ce le-a dezvoltat în anul 1919. Se spune despre Waldorf că este metoda prin care educația devine artă, iar copii sunt văzuți ca un întreg, în sensul că se educă atât inima, cât și mintea, dar și activitățile de zi cu zi.
Cadrele didactice care predau la școli Waldorf știu că fiecare subiect, oricât de ciudat și lipsit de joacă ar fi la o primă vedere, trebuie prezentat ca unul dinamic și plin de viață în fața copiilor, profesorii știu că acest lucru elimină necesitatea testării, a recompenselor pentru că cei mici au învățat și lasă loc motivației cunoșterii. Cheia este felul în care le sunt prezentate copiilor informațiile, tocmai de aceea metoda de educație este structurată astfel încât să răspundă nevoilor copiilor grupați în trei perioade: de la naștere la aproximativ 6, 7 ani, de la 7 ani la 14 ani și apoi până la 18 ani.
Vă las cu documentarul ce trebuie văzut:

Sursă foto: David Lamolla/ Flickr.com.