Cum le vorbim celor mici despre sex, reproducere, organe de reproducere și schimbările prin care trece organismul lor în timpul pubertății? Haideți să nu ignorăm educația sexuală.
Iată, mai jos, cum nu o ignoră norvegieni.

O femeie desface prosopul unui bărbat tocmai ieșit din duș într-un vestiar. Nuditate totala. Femeia stă jos și începe să atingă penisul care ocupă cea mai mare parte a cadrului. Atinge și apasă testicolele, decalotează penisul și vorbește extrem de firesc despre organul de reproducere masculin.

Nu, nu este un film porno, este doar episodu 3 din “Pubertet” un program de educație sexuală pentru copii (!) distribuit pe YouTube și la NRK, o televiziune națională din Norvergia. Programul are 8 episoade și abordează subiecte precum creșterea, schimbarea vocii, apariția pilozității corporale, reproducere și sex — teme abordate printr-un limbaj ușor, didactic și direct. Foarte direct.  “Vrem să fim foarte clari și de aceea pentru a ilusta cum se transformă corpul unui copil în cel al unui adult folosi modele reale”- decalra Erlin Normann, responabil al show-ului ștințific “Newton”.

Vă învităm să vedeți toate cele 8 episoade mai jos. Și după ce treceți de șoc și realizați că este ceva absolut firesc, lipsit de erotism și pur diactic, poate le arătați și celor mici clipurile. S-ar putea să vă ajute în “the talk” și mai mult decât atât – s-ar putea să îi ajute pe cei mici să înțeleagă în profunzime aceste lucruri complet naturale – iar peste niște ani să vă mulțumească în felul lor pentru asta.

Fiecare episod începe un avertisment: It’s normal for some parents to feel embarrassed. You have been warned.

1. Pubertatea: Cum începe?

2. Sânii

3. Penisul

4.Părul de pe corp

5. Creșterea și schimbarea vocii

6. Vaginul și menstruația

7. Coșuri și transpirația

8. Care-i treaba cu pubertatea?

Eh? Nu că îi tare? Cine iși asumă niște lucruri să facem și în română o poveste similară? O prezentatoare, câțiva voluntari, niște material didactic și un spațiu. Hai că nu e greu! O facem?
Prin comparație – iată ce se întămplă în Statele Unite.