Avem nevoie de dragoste necondiționată, să o primim, să o oferim, să fim încojurați de ea și nu în ultimul rând să o simțim prin fiecare acțiune și cuvânt, prin fiecare atingere și senzație. Să simțim că suntem iubiți indiferent de greșeli sau, dimpotrivă, de lucrurile minunate pe care le facem, să simțim că suntem iubiți pentru ceea ce suntem nu pentru acțiunile de zi cu zi.
Cum putem să ne iubim necondiționat pentru a oferi la rândul nostru același lucru?
Iartă-te pentru că nu ești perfect. Dragostea presupune în primul rând să ne iubim pe noi și dacă nu putem face asta înseamnă că nu o putem oferi la nivelul la care aceasta să devină fără alte condiții. Copiii și familia au nevoie de prezență și apreciere, de afecțiune și de suport, nu de perfecțiune. Toată lumea face greșeli, secretul este să le acceptăm, să învățăm din ele, pentru că asta înseamnă să construiești o relație. Primul pas este să renunți la auto-critică, pentru că nu, scopul tău nu este perfecțiunea.
Dragostea necondiționată este ca un mușchi, care are nevoie să fie lucrat zilnic, prin compasiune și empatie. Poți începe prin empatie, dacă te pui în locul celorlalți mereu vei vedea cum gândesc și cum acționează ei și dacă ceva începe să nu-ți placă găsește “remediu” prin a căuta ceva minunat la el / ea, ceva de apreciat și de iubit.
dragiste-neconditionata
Fii mereu conectat cu nevoile tale. Cu toții ne dăm seama că atunci când noi suntem fericiți și copiii noștri vor fi la fel, așa că, indiferent de sursele de stres și supărări care există indiferent de noi în viețile tuturor, găsește-ți nevoile și hrănește-le așa cum știi mai bine. Suntem cu toții responsabili pentru ceea ce suntem și ce oferim.
Iartă-ți familia. Atunci când copilul tău acționează într-un anume fel și tu te superi aceste lucruri vin de cele mai multe ori din supărări din copilărie. Sunt vechi răni făcute în copilărie de cei care au vrut să-ți ofere dragoste necondiționată, dar care nu au știut cum și nu au reușit să facă asta. Prea nervos, prea morocănos, prea egoist sau prea leneș sunt doar câteva exemple din frazele care uneori ne-au marcat copilăria, de la prieteni sau familie desigur foarte bine intenționați, dar care acum au alte efecte. E timpul să le lăsăm acolo unde sunt, în trecut.
Acceptă. Simplu. Atât. Dragostea necondiționată nu înseamnă doar să o simțim, ci să o și demonstrăm. Asta înseamnă că copilul tău nu trebuie să fie într-un anume fel, să facă un anume lucru sau să iubească pe cineva pentru a fi iubit și asta mai înseamnă ca el să cunoască foarte bine toate aceste lucruri.
Voi cum ați defini dragostea necondiționată?
Citiți mai multe pe ahaparenting.com.
Surse foto: Marie Charlotte/ weheartit.com și Private User/ weheartit.com.