Se prespune că noi, adulții, știm să ne controlăm mânia și sentimentele și că atunci când suntem calmi luăm decizii mai bune și mai înțelepte decât atunci când suntem nervoși. Dar cum putem să facem asta atunci când cei mici numai calmi nu sunt?
Primul pas este calmarea emoțiilor noastre. Putem să ne oprim din ceea ce facem și să nu ne gândim pentru câteva momente decât la respirația noastră profundă. Să ne aducem aminte că cei mici nu sunt dușmanii noștri și că nu este cazul unei urgențe.
Dacă nu ne calmăn așa putem chiar spune în gândul nostru că “se comportă ca un copil pentru că ESTE un copil, eu sunt adultul
Verbalizează ceea ce gândești. Poți spune că treceți printr-o perioadă în care nu vă înțelegeți și că dorești să reîncepi discuția cu ea / el. Empatizează cu cel mic și caută o soluție de mijloc. Copilul vrea un anume lucru și tu cu totul altceva, propune-i celui mic să găsească o soluție de mijloc.
Orice altă activitate poate aștepta, așa poți folosi aceste momente să discuți cu cei mici despre ce îi supără. Lasă-i să plângă, așa se vor descărca.
Citiți mai multe despre modalitățile în care adulții pot rămâne calmi, când copiii sunt nervoși pe ahaparenting.com.
Sursă foto: rolands.lakis/ Flickr.com.