peaceful parentingÎnţelegerea celor Trei Principii mi-a schimbat viaţa. Mă simt mai relaxată, sunt mai caldă, mai încrezătoare, mă bucur mai des de ceea ce mi se întamplă. S-au întamplat atât de multe lucruri frumoase încât nici nu ştiu de unde să încep să povestesc.
Primul lucru care s-a schimbat în viaţa mea a fost interacţiunea cu Vlad, băieţelul meu. În timp ce citeam cartea lui Jack Pransky, “Parenting from the heart”, m-am identificat cu o poveste de acolo. O doamnă se plângea că are o fetiţă răsfăţată, care o provoacă tot timpul şi îi face toate lucrurile în ciudă. Jack a întrebat-o: Ai putea să îţi vezi copilul în alt mod? Această întrebare mi-a schimbat relaţia cu Vlad pentru totdeauna. Mi-am dat seama că de multe ori când vorbeam cu el, îl vedeam în foarte multe feluri negative, cum ar fi: mă face de râs, nu înţelege niciodată nimic, niciodată nu e gata la timp, din cauza lui nu pot să fac ce vreau, nu ascultă niciodată, nu vrea să mănânce niciodată… pot continua foarte mult, din păcate. Mi-am propus atunci să vorbesc cu Vlad şi să avem discuţii despre ce face şi ce nu face, despre cum să colaborăm, doar când îl iubesc. Când sunt recunoscătoare că îl am si mă inundă sentimentele acelea de fericire şi iubire, greu de exprimat în cuvinte. Fără să ne dăm seama, relaţia noastră s-a schimbat. Vlad a inceput să asculte, să incerce să mă ajute şi să respecte înţelegerile pe care le avem. Timpul petrecut împreună mi se pare relaxant acum. A început să se joace mai mult singur, fără să mai îmi ceară atenţia. Ce s-a întâmplat? Acum când vorbesc cu el gândurile mele sunt liniştite şi simt căldură şi dragoste. Şi Vlad se deschide, se încarcă și ascultă. S-a schimbat Vlad? Am alt băiat? Nu, s-au schimbat gândurile mele în legătură cu relaţia noastră. În momentele când sunt furioasă şi îi spun ceva, observ că pleacă, se închide din nou, blochează comunicarea. E un mecanism natural, nimeni nu vrea să se încarce cu emoţii negative.
Cele trei principii spun că experienţa noastră de viaţă se creează dinspre interior spre exterior. Principiul gândului descrie faptul că gândurile noastre se creează automat şi în continuu. Ele curg fără să le putem controla sau opri. Aceste gânduri aduc cu ele sentimente. Cu fiecare gând pe care alegem să îl oprim, ne creăm o anumită stare.
jackPrincipiul conştientizării, reprezintă nivelul nostru de percepţie a faptului că sentimentele pe care le experimentăm în fiecare moment, vin de la gândurile noastre. Cu cât suntem mai conştienţi de acest lucru, cu atât ne bucurăm mai mult de viaţă şi suntem mai liniştiţi.
Cel de-al treilea principiu este inteligenţa universală. Acea forţă de viaţă care stă în spatele tuturor lucrurilor și face plantele să crească și să se adapteze mediului, în felul lor unic: animalele să intuiască pericolul şi pe bebeluşi să ştie când să sugă, când să doarmă. Şi pe noi ne ghidează în viaţă atunci când alegem să o ascultăm. Aţi avut vreodată o idee senzaţională fără să puteţi spune de unde a venit? Sunt sigură că atunci când a venit eraţi relaxaţi si liniștiţi, în natură, la duş sau la alergare. Avem acces la această înţelepciune când ne liniştim gândurile şi ne oprim din analizat și căutat, pentru că ea este în noi tot timpul şi va fi întotdeaua.
Voi cum vă vedeţi copilul când interacţionaţi cu el, când îi faceţi educaţie sau îl invitaţi la masă?
Mai multe pe această temă povestim în perioada 16-19 iulie, când domnul Jack Pransky va veni în România. Intraţi pe pagina evenimentului şi nu ezitaţi să mă contactaţi să discutăm mai multe, mi-ar face mare plăcere!
 

Guest Author – Oana Vaideanu

oana vaideanuAm început să lucrez cu domnul Jack Pransky şi cele trei principii, la începutul anului 2014. Înţelegerea a cum se creează experienţa mea de viaţă m-a influenţat în plan personal cât şi profesional. Pentru că sunt mai caldă, Vlad îmi oferă mai multă căldură. Pentru că nu mai iau personal… “eşti cea mai rea mamă din lume!” … Şi înteleg de ce spune aşa, după cinci minute ne drăgălim din nou și mergem mai departe. Ascult… ascult până sunt sigură că am ascultat tot ce are copilul meu să îmi spună, fără să judec. Astfel toată dinamica dintre mine şi Vlad s-a schimbat. Şi nu numai între mine şi Vlad dar şi la serviciu şi cu soţul meu. Ne bucurăm mai mult de momentele trăite împreună.
Locuiesc de 10 ani in Bucureşti. Am experienţă mangerială de peste 10 ani, ca şi trainer şi facilitator de doi ani. Sunt trainer acreditat şi lucrez cu metodele învățate în cadrul seminariilor de comunicare nonviolenta (CNV) şi cele trei principii (3P). Mă găsiți pe oanavaideanu.com.
 
Featured Image