Dacă iubirea ar fi suficientă pentru a păstra relațiile de cuplu așa cum ni le dorim… atunci cu siguranță numărul despărțirilor ar fi mult mai mic. Pentru că nu lipsa iubirii este motivul dificultăților în cuplu, ci felul în care comunicăm și relaționăm unul cu celălalt.
Ați văzut (în viața reală) vreun cuplu care să fie absolut perfect? Care să se înțeleagă perfect? Să comunice perfect? Să nu aibă nicio problemă de rezolvat, nicio supărare?
Bine, o să ziceți că nu există nimic perfect, cu atât mai puțin un cuplu. Doar că…există modalități prin care putem ameliora – îmbunătății o relație și prin care putem să ne bucurăm cu adevărat că suntem într-o relație de cuplu. Există modalități prin care putem să co-existăm ca individizi separați (adică nu fuzionați), unici, fiecare cu pasiunile și dorințele lor și totuși să fim parteneri într-o relație de cuplu, o relație vie, dinamică, sănătoasă, care aduce bucurie și armonie vieții împreună.
Multe dintre aceste modalități le puteți găsi printre instrumentele metodei ESPERE®. Metoda ESPERE® înseamnă Energia Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială. Este o pedagogie a comunicării interpersonale creată de psihosociologul și scriitorul Jacques Salomé, pentru a contrabalansa sistemul disfuncțional de comunicare pe care îl trăim în viața de zi cu zi și în activitatea noastră profesională și personală.
Metoda ESPERE® este o metodă foarte practică, foarte vizuală și foarte aplicabilă în viața de zi cu zi, în toate relațiile noastre. Relația de cuplu are anumite specificități de care ar trebui să ținem cont pentru ca ea – relația – să continue să fie vie și, mai ales, nepoluată.
Poluarea relațională reprezintă toate acele mesaje verbale sau nonverbale, cuvinte, comportamente, gesturi, violențe etc pe care fiecare dintre partenerii unei relații le transmit, prin relație, de la unul la celălalt. Toate acestea intoxică relația și astfel ajungem să nu-l mai vedem pe celălalt din cauza tuturor acestor murdării. Toate injoncțiunile, devalorizările, culpabilizările, șantajurile pe care le transmitem sau rănile fiecăruia, pe care le manifestăm într-o formă sau alta, toate acestea poluează relația și – cu toată iubirea de care suntem capabili – totuși trăim frustrări și supărări, suferințe sau decepții în relația de cuplu. Vă puteți imagina că putem învăța să schimbăm toate acestea astfel încât în relația cea mai prețioasă pe care o avem, din acest moment, să trăim și cea mai mare bucurie?
Dacă sunteți sau nu sunteți într-o relație de cuplu, dacă sunteți părinți sau nu, dacă încă suferiți după cineva de care v-ați despărțit sau care a murit, dacă aveți nevoie să vă puneți viața în ordine și în special relația de cuplu, vă recomand să mergeți la un atelier de comunicare relațională dedicată relației de cuplu. Nu veți mai fi la fel după un astfel de weekend!

Workshop dedicat relației de cuplu – 18-19 martie

După un workshop de două zile dedicat relației de cuplu, prin exemplele concrete, pornind de la dificultățile participanților și prin facilitarea unor exerciții specifice comunicării relaționale prin Metoda ESPERE®, fiecare dintre voi va putea:

  • Să păstreze relaţia ta de cuplu pe termen lung
  • Să construiască o relaţie de cuplu dacă eşti singur/ă
  • Să comunice cu partenerul(a) odată cu trecerea de la comunicarea „funcţională” la comunicarea care susţine relaţia
  • Să evite confuzia între sentimente şi relaţie şi să poată păstra relaţia nepoluată de victimizare şi şantaj emoţional
  • Să se asculte pe sine mai bine pentru a putea comunica şi relaţiona autentic şi coerent cu partenerul(a)
  • Să clarifice dacă sunteți într-o relaţie de întâlnire sau într-o relaţie de cuplu şi să construiți proiectul de viaţă comun
  • Să ştie să facă trecerea de la un cuplu fuzional la cuplul matur şi diferenţiat pentru a rezista probei timpului
  • Să afle ce anume din trecutul tău influenţează relaţiile din prezent
  • Să descopere cum să se elibereze de trecut pentru a putea fi într-adevăr în relaţia de cuplu
  • Să conştientizeze forţele de coeziune şi provocările vieţii de cuplu în cotidian
  • Să păstreze vie relaţia de cuplu atunci când sunteți şi părinţi
  • Să gestioneze situaţiile de infidelitate
  • Să gestioneze separările, despărţirile şi divorţul
  • Să își păstreze respectul faţă de sine şi faţă de celălalt, pe care îl poate accepta ca fiind diferit de cel propriu
  • Să folosească instrumentul de clarificare a aşteptărilor, aporturilor şi zonelor de intoleranţă reciproce pentru susţinerea relaţiei
  • Să respecte intimitatea cuplului şi intimitatea personală pentru a-și creşte energia şi creativitatea
  • Să poată gestiona eficient bugetul familial pentru a nu perturba viaţa cuplului
  • Să aibă la îndemână instrumente de comunicare şi reguli ale Metodei ESPERE® pe care să le aplice situaţiilor cu care se va confrunta în viitor în relaţia de cuplu şi nu numai.
Vă recomandăm cu mare drag să mergeți singuri sau împreună cu partenerul de cuplu la workshop-ul moderat de Cati Călin de la Centrul AmaneSer deoarece este ceva ce fiecare cuplu are nevoie la un moment dat: să învețe să comunice cu adevărat! Detalii despre workshop, înscrieri și prețuri, găsiți aici sau pe pagina de Facebook – Centrul AmaneSer.
Investiția pentru curs este 450 lei. Primiți 10% discount dacă mergeți împreună cu partenera/partenerul.

Răspundeți (reply) astăzi la newsletterul UrbanKID (dacă nu sunteți abonați, vă puteți abona gratuit mai jos) și spuneți-ne într-o frază de ce v-ar plăcea să mergeți și noi vă premiem cu un loc gratuit. Alegem câștigătorul mâine dimineață – așa să stați cu ochii pe inbox, newsletterul ar trebui să fie acolo când ajungeți acasă de la birou.