empatie copiiOk, încep articolul cu o dezmințire: nu există soluții minune care să facă un copil să îi pese mai mult de ceilalți. Este evident, cum fiecare adult face un anume lucru pentru că el crede în el., așa și cei mici vor face un lucru doar dacă ei consideră că este cel drept, bun, în concordanță cu ceea ce simte și gândește.
Așadar, ideile precum “îi spun zilnic să fie atent cu prietenii lui pentru că la un moment dat o să înțeleagă că asta este bine” nu funcționează. De ce? Simplu: pentru că și dacă vouă v-ar zice cineva zilnic un lucru rezultatul ar fi doar acela că v-ați supăra și nici pe departe nu veți începe să faceți lucrul cu pricina. Corect?
Sunt însă anumite lucruri mici care vin în ajutorul “construirii empatiei”.

  • Exemplu – dacă cei mici vă vor vedea că dați o mână de ajutor celorlalți vor începe și ei să facă același lucru. Copiii ne au doar pe noi ca exemple, ca modele, iar atitudinea și comportamentul nostru vor fi cele “moștenite” și de ei în timp.
  • Respect – dacă vreți ca cei mici să-i respecte pe ceilalți, să-i asculte și să îi facă să se simtă bine atunci trebuie să faceți și voi asta cu ei. Nu contează vârsta atunci când vine vorba despre empatie, nu? Dacă ați greșit față de ei, copiii primesc un “îmi pare rău” pentru a putea oferi și ei acest lucru mai departe.
  • Donații – în loc să încercați să le explicați în parc la joacă faptul că este bine să împartă jucăriile, mai bine odată ajunși acasă strângeți alături de ei toate jucăriile pe care nu le mai folosesc și hăinuțele lor și duceți-vă să le împărțiți altor copii nu atât de norocoși. Din nou puterea exemplului o să își facă simțită prezența.
  • Mulțumiri – câteodată cel mai frumos mulțumesc este cel scris pe un bilețel. Puteți face din asta un joc: care este cel mai frumos bilețel de mulțumire pe care-l pot face copiii bunicilor care au pregătit ceva bun pentru ei?

Dacă v-am făcut curioși, vă lăsăm cu mai multe modalități pe educatingtoday.com.
Sursă foto: Olga/ Олька/ Flickr.com.