Întrebarea din titlu a apărut după ce am citit un articol pe essentialkids.com despre plictiseală și cum ea (ciudat la o primă vedere) ajută copiii să devină mai creativi, în sensul că acele momente pe care de cele mai multe ori le catalogăm ca fiind unele în care cei mici se plictisesc sunt unele în care copiii nu se gândesc la școală, prieteni și altele, sunt unele de tipul “mind clearing” care îi ajută.
Doctor Teresa Belton, cercetător la Universitatea de Est din Anglia, a declarat recent la BBC că a ne aștepta ca cei mici să fie constant activi ar putea să îngreuneze dezvoltarea imaginației lor. Cercetările doctorului Belton au arătat că plictiseala și momentele de singurătate au ajutat oamenii să înceapă activități pe care nu le demarau în alte condiții sau să reflecte asupra vieții lor ori să fie creativi prin scris.
Potrivit acesteia, societatea ne îndeamnă să fim mereu ocupați sau stimulați de diferite lucruri din exterior și de aceea avem din ce în ce mai puține momente în care să fim liniștiți și astfel să… “savurăm” momentele de plictiseală.
Acum, nu mă înțelegeți greșit, nu spune nimeni că este bine să îi lăsăm pe cei mici să se plictisească într-o cameră, dar cred că din când în când momentele de liniște, fără stimulare continuă din exterior pot avea beneficii pe care niciun alt moment nu le aduce.
Nu știu despre voi, dar eu am învățat și am descoperit multe lucruri atunci când efectiv nu aveam ce face când eram mică. De la a încerca să-mi fac parfum din petale de trandafiri, la a folosi florile de rostopască pentru a-mi trata rănile sau la a aduna tot felul de plante pentru un ierbar de toată frumusețea. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile care-mi trec prin minte și pe care cu siguranță le-am făcut datorită timpului liber, timp liber pe care poate nu-l aveam dacă după grădiniță trebuia să ajung la tot felul de cursuri extracurriculare și dacă aveam un televizor și conexiune la Internet non-stop, așa cum au la dispoziție cei mai mulți dintre cei mici în zilele noastre…
Care este părerea voastră? Sunt momentele de “liniște”, să le spunem așa, benefice pentru cei mici?
Sursă foto: LadyJaws/ Flickr.com.