Despre Alfie Kohn, cine este și de ce ar trebui să nu-l ratăm la București am povestit acum ceva timp.
Pentru cei care nu știu nimic despre Alfie Kohn trebuie spunem că este vorba despre unul dintre cei mai mari susţinători ai educaţiei progresiste. În aceeași timp este cunoscut a fi unul dintre cei mai mari critici ai sistemului tradițional, ai autorității impuse, competiției între elevi, testelor care nu diferă de la copil la copil, temele pentru acasă sau pedepsele și recompensele, prezente de altfel din păcate, în peste 99% dintre școlile din țara noastră. Jurnaliștii Revistei Time au scris despre Alfie ca fiind “poate cel mai vehement critic al ideilor fixe din educaţie cu privire la note şi teste standardizate” aducând o nouă perspectivă asupra educației, ce înseamnă cu adevărat să fii un educator bun și un pedagog desăvârșit.
Dintre cărțile pe care Alfie Kohn le-a lansat până acum:

  • FEEL-BAD EDUCATION…and Other Contrarian Essays on Children and Schooling,
  • PUNISHED BY REWARDS: The Trouble with Gold Stars, Incentive Plans, A’s, Praise, and Other Bribes,
  • NO CONTEST: The Case Against Competition,
  • THE SCHOOLS OUR CHILDREN DESERVE: Moving Beyond Traditional Classrooms and “Tougher Standards”.
  • UNCONDITIONAL PARENTING: Moving from Rewards and Punishments to Love and Reason.

Multe dintre crezurile pe care Alfie Kohn le susține și în care crede sunt povestite pe larg de Andreea Ursu – pe Homeschooling.UrbanKid.ro, unde găsiți de asemenea și o mulțime de informații despre homeschooling și principille unor metode eduative de succes pentru copiii de astăzi și adulții de mâine.
Dacă despre sesiunea Unconditional Parenting am povestit în trecut, de data această este util să povestim și despre concepțiile despre educație ale lui Kohn.
Alfie Kohn spune că educația presupune, din păcate, doar transfer de informații pentru multe instituții de învățământ. Ne vine în minte tuturor imaginea cu profesorul care stă la catedră sau care scrie pe tablă și copiii nu fac nimic altceva decât să noteze rapid ceea ce spune educatorul și apoi să primească informații din manuale sau cărți pe care trebuie să le memoreze pentru a trece de niște teste standardizate și mult prea învechite. Tocmai de aceea, primul pas pentru a învăța cum să învățăm este să ne dezvățăm. Lăsând la o parte jocul mai puțin inspirat de cuvinte, este vorba despre o idee la prima vedere simplă, dar la fel de complică: să uităm de metodele tradiționale de educație și să reușim să transformăm școala și învățăturile într-o experiență în sine, nu într-un dialog ce vine doar din partea profesorilor, deci devine monolog.
Kohn nu mizează pe joc și joacă, dar mizează pe curiozitate și pe educație ca dialog, pe ridicarea standardelor într-un mod personalizat.
În ce crede Alfie Kohn atunci când este vorba despre educație?

  1. O mare parte din materialul pe care elevii trebuie să-l memoreze este repede uitat.
  2. Doar pentru că știi o mulțime de informații nu înseamnă că ești deștept.
  3. Elevii sunt mai dispuși să învețe ce li se pare interesant.
  4. Elevii sunt mai puțin interesați de ceea ce sunt forțați să facă și mai entuziaști când au un cuvânt de spus.
  5. Doar pentru că practica x duce la creșterea notelor la testele standardicate nu înseamnă că ar trebui implementată.
  6. Elevii au mai multe șanse să reușească într-un loc în care simt că cei din jur îi cunosc și îi apreciază
  7. Vrem ca copiii să se dezvolte în multe direcții, nu numai din punct de vedere academic.
  8. Doar pentru că o lecție (carte, curs sau test) este mai grea nu înseamnă că este mai bună.
  9. Copiii nu sunt doar niște adulți mai scunzi.
  10. Substanța contează mai mult decât eticheta.

Crezurile de mai sus, pe larg, aici și aici.

Sesiunile Alfie Kohn în București

Şcolile pe care le merită copiii noștri
Educaţie progresistă versus învățământ tradiţional

Este prima sesiune ce are loc pe 16 noiembrie, între orele 10:00 și 13:00.
În cadrul acestei sesiuni cei prezenți vor afla despre cum învață copiii și cum școlile și educatorii îi pot ajuta și susține pentru a descoperi și învăța.

Din nefericire, în majoritatea şcolilor încă se pune accent pe memorarea informaţiilor şi exersarea unor aptitudini izolate, și nu pe înţelegerea ideilor pornind de la miez spre exterior. Copiii sunt adeseori priviți ca niște bureți care absorb informații, nu ca niște participanți activi la procesul de învățare. Alfie Kohn explorează alternativele la fiecare dintre practicile convenţionale, explicând de ce educaţia progresistă nu este doar o opţiune reală, ci şi un ajutor mult mai bun pentru formarea gândirii critice a copiilor şi promovarea învăţării continue de-a lungul vieţii.

Unconditional Parenting
Importanța iubirii necondiționate în educarea copiilor

Este a doua sesiune susținută pe 16 noiembrie, între orele 15:00 și 18:00.

Sfaturile despre creşterea copiilor se înscriu de regulă în două categorii: ameninţări (denumite eufemistic şi “consecinţe”) şi mită (“stimulare pozitivă”). Recompensele şi pedepsele sunt două feţe ale aceleiaşi monede și nu au efect decât pe termen scurt. În loc să-i încurajeze să-şi asume răspunderea propriilor acţiuni, această abordare nu face decât să le creeze dependenţă de pedepse şi recompense.În loc să promoveze generozitatea şi compasiunea, acest sistem îi determină să se concentreze pe mulţumirea adultului.

Această conferință va arăta de ce abordarea morcov-şi-băţ nu este doar ineficientă, ci chiar contraproductivă pe termen lung.

Ambele sesiuni au loc la Hotel Intercontinental din București și prețul pentru ambele este de 320 de lei, dacă vreți să ajungeți doar la una dintre ele atunci prețul este de 190 de lei.
Înscrierile au loc pe Totuldespremame.ro și deși pare un pic mai mare prețul în comparație cu cele cu care ne-am obișnuit noi poate la alte evenimente de profil, suma de bani va fi cu siguranță de necomparat dacă veți pune în balanță învățămintele din urma celor două sesiuni. Informații interesante puteți găsi și pe parinteconstient.ro

lansare carte

Și dacă vreți un mic preview al conferinței, organizatorii vă invită și la lansarea primei cărți traduse și la noi: volumul “Parenting necondiționat” de Alfie Kohn, în traducerea Monicăi Loșonți. Când? Vineri, 1 noiembrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Detalii despre eveniment aici.