După ce a venit copilul (avem un băiețel de 4 ani), pe măsură ce a crescut ne-a preocupat cum îl putem ajuta să-și dezvolte din copilărie conceptele de bază despre bani și utilitatea lor, astfel încât atunci când va fi adult să-și poată gestiona în mod sănătos finanțele personale.
Fiind încă mic, educația financiară s-a redus în primul rând la discuțiile despre cum avem bani și câți avem. Am fost de altfel “forțați” să facem asta pentru că el își dorea să-i cumpărăm orice jucărie vedea. Și nu ne permiteam să le cumpărăm pe toate 🙂
Așa că am făcut câteva lucruri:

  • Am început să discutăm despre cum apar banii (o să detaliez mai jos)
  • Am început să-i spunem că uneori nu avem bănuți să luăm ceva anume. Chiar dacă am fi putut să cumpărăm acel lucru, vroiam să învețe că nu putem să-i îndeplinim orice dorință.
  • I-am luat o pușculiță. Deocamdată cred că o vede încă ca pe o jucărie în care pune bănuți, pe măsură ce va crește îl vom învăța să folosească banii strânși ca să-și ia ceva ce-și dorește.

Pe blogul personal articolele mele sunt concentrate mai mult pe dezvoltare personală și motivație. Am dorit însă să dezvolt o categorie de articole cu idei ce mi s-au părut interesante și utile pentru părinți, vorbind strict din experiența mea ca și simplu părinte.
Astăzi însă mi-am propus să scriu pe UrbanKid.ro câteva rânduri despre cum ne putem educa financiar mai bine copiii.

Cum să începem educația financiară a copiilor?

Discuțiile despre bani devin importante pe măsură ce un copil crește. Băiețelul meu obișnuiește să ne ceară să-i cumpărăm orice jucărie vede în reclame la TV. Ceea ce ne este fizic imposibil, plus că nu vrem să-l obișnuim că orice vede trebuie doar să-l ceară și-l va avea. Așa că am început să discutăm despre bani.
Nu toți părinții vor să discute însă cu copiii despre bani, întrebându-se dacă nu e cumva prea devreme pentru asta. Personal cred că astfel de discuții pot fi începute de când copilul este mic, în special atunci când începe să ceară lucruri. Cred eu, el trebuie să realizeze că toate acele lucruri costă bani și nu pot fi pur și simplu luate din magazin. Astfel, poate începe să înțeleagă importanța și utilitatea banilor.

1. Cum apar banii?

De unde vin aceștia? Am rămas surprins când după ce i-am spus copilului că nu putem cumpăra o jucărie pentru că nu avem bănuți, el mi-a arătat bancomatul și mi-a spus să iau bani de acolo.
Astfel am început amândoi o discuție legat de modul în care banii ajung la bancă, de ce nu putem cumpăra orice, de ce lucrăm etc.
Suplimentar, m-am gândit la câteva moduri simple în care îi putem ajuta pe copii să învețe rostul banilor încă de când sunt mici.
Scopul este ca pe măsură ce cresc, ei să înțeleagă că banii pot fi câștigați, că lucrurile au un cost (nu numai lucrurile) și că trebuie plătit acel cost ca să le avem. O lecție care derivă de aici este și că nu există nimic care să fie gratis, totul are un cost.

2. Exemplul personal: plătind cumpărăturile cu bani gheață

Cel mai simplu mod este de a face educație financiară cu un copil este să folosim bani când suntem cu ei: să-i luăm cu noi la cumpărături și să folosim bani în fața lor, plătind cash, iar nu cu card.
Asta îi va ajuta să înțeleagă că pentru a avea un lucru din magazin, trebuie să dăm bani (îi vede fizic). Uneori noi mai obișnuim să îi dăm bănuți copilului, să plătească el pentru o bomboană sau ciocolățică și să primească restul înapoi. Astfel el se implică și chiar dacă nu înțelege procesul (e prea mic ca să fie nevoie să-l înțeleagă) este implicat într-un fel.

3. Lucrurile pierdute

Un copil își mai pierde uneori lucrurile. Ce facem atunci? Spunem că este Ok de fiecare dată și îi cumpărăm altă jucărie în loc?
Îmi amintesc de o vorbă pe care mi-a spus-o cândva un om bătrân: “orice copil își poate pierde lucruri. Unul care însă le pierde și e nevoit să se descurce fără ele va învăța să aibă grijă de propriile lucruri”.

4. Economisirea bănuților

Un alt obicei sănătos este acela de a-i încuraja să economisească într-o pușculiță. Pot pune banii deoparte în ideea că atunci când strâng o anumită sumă, vom pune și noi părinții ceva și-și vor cumpăra un obiect pe care îl doresc (o bicicletă, un calculator al lor, etc).
Sau când le dăm bani de buzunar, îi putem încuraja să pună ceva deoparte, în pușculiță.
Inițial noi am încercat asta cu o pușculiță ceramică în formă de autobuz, până când a scăpat-o pe jos și s-a spart. Ulterior am cumpărat o alta metalică, cu Fulger McQueen pe ea (e preferatul lui). Cred că se găsesc în magazine, noi am preferat să o luăm de pe ebay. Găsești câteva interesante aici, aici sau aici (costă app. 20-35 de lei, cu taxele poștale ca să ți-o trimită din UK).
Două abordări legat de pușculiță:

  • putem lua una din care se pot scoate bani oricând, urmâns ca banii scoși să fie completați ulterior
  • sau există cele care trebuie sparte/tăiate pentru a scoate bani – utile ca sa-l învățăm să strângă sume mai mari pentru a lua ceva mai important pentru el. Eu am preferat această a doua variantă.

Desigur, este evident că dacă încurajăm copilul să strângă bani, ar fi nepotrivit ca atunci când noi înșine rămânem fără bani, să luăm banii din pușculița lui fără a-i cere acordul. Să nu uităm că din clipa în care i-am dat, acei bani sunt ai lui și nu ne mai aparțin.
Vă recomand și articolul Copii voștri au pușculiță pentru alte idei.

5. Jocuri financiare

Există o serie de jocuri care pot ajuta copiii să învețe ABC-ul financiar. În funcție de vârsta lor, cele mai cunoscute sunt Monopoly sau Cashflow (varianta pentru copii a jocului lui Robert Kiyosaki). O altă aplicație în acest sens este Tycoon.
O lectura interesantă, pe care ți-o recomand dacă ești interesat de subiect, este și cartea “Copil bogat, copil istet”, a lui Robert Kiyosaki.
Oferindu-le copiilor ocazia de a înțelege de unde apar banii și de a avea sume mici de bani, îi ajutăm să învețe gestionarea lor, lecție care le va fi de folos ca adulți. Ce alte moduri de a educa financiar copiii mai cunoști?

Florin Roşoga este blogger si scrie despre dezvoltare personală și experiența sa ca părinte, pe blogul personal. Poți citi mai multe articole cum ar fi sfaturile unui părinte, lucruri pe care le poți face împreună cu copilul sau ebookul „101 idei ca să-ți începi dezvoltarea personală”.

Sursă foto: opensourceway/ Flickr.com.