Cum îi faci pe cei mici să te asculte? Nu faci asta! Îi faci să dorească aceleași lucruri ca și tine. Nu e vorba nici pe departe de psihologie inversă sau alte lucruri care nu doar că nu dau roade, ci nu au niciun beneficiu pe termen lung, ba din contră. Totul se leagă de a te opri din criticat și a începe să-i înțelegi pe cei mici. 🙂
Setează limite cald, cu dragoste și empatie: nu-i așa că e mult mai ușor să-i întrebi pe cei mici ce îi supără și să încerci să fii alături de ei, ajutându-i să treacă peste problemă și să o rezolve decât să ridici tonul? Dacă ei sunt cei care ridică tonul,. Întrebă-i cald și cu sinceritate ce îi supără, e clar că au nevoie de ajutorul cuiva și că doar așa știu ei pentru moment să-și exteriorizeze sentimentele negative.
Fii alături de ei: câteodată nu e nevoie decât să îi lași pe copii să-și exteriorizeze sentimentele. Dacă ei simt nevoia să țipe lasă-i să țipe, dar nu înainte de a le spune că îi înțelegi și că vrei să îi ajuți.
Spune ce vezi și invită-i să coopereze: ca de exemplu “aud că țipi, te ascult, te văd și te iubesc. Vrei să stai cu mine pe canapea și să vorbim?
Răpunde nevoilor copiilor: un copil nu face niciodată nimic cu scopul de a te supăra sau enerva. E clar că dacă e trist sau supărat atunci are nevoie de tine. Du-te la ei și încearcă să exprimi tu ceea ce ei nu pot. “Așa-i că avem nevoie de timp pe care să-l petrecem doar noi doi?”
Cere ajutorul și implică-i pe cei mici: sentimentul că ești util e de neprețuit. Este fix la fel și la copii. Dacă faci curat în casă și nu te vei juca cu cei mici timp de ore bune ei îți vor lipsi lipsa, dar dacă vei cere ajutorul și le vei spune că ai nevoie de ei, aceștia se vor simți utili, nu vor mai simți că activitățile voastre sunt unele distincte, iar totul se tranformă într-o joacă comună.
Citiți mai multe despre cum puteți să îi faceți pe copii să coopereze cu voi pe ahaparenting.com.
Sursă foto: Upsilon Andromedae/ Flickr.com.