”Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici?” este o colecție minunată de… să le zicem jocuri, pe care le poți încerca împreună cu micuțul tău în orice moment al zilei. Cu ajutorul rimelor și al jocului de-a desenatul, copilul va descoperi că un desen este ca o călătorie de poveste, ce poate fi expusă și pe perete.
În ultimii ani, în lume a început să se pună accentul tot mai mult pe ”desenul povestit” la vârstele mici. Specialiștii în domeniu susțin că atunci când copilul mic învață să deseneze verbalizând acțiunea, el înțelege mai ușor atât modul în care trebuie să execute desenul, cât și sensul fiecărui element care compune întregul.
Fiecare desen este împărțit în cinci sau șase pași. Fiecare pas conține unul sau două elemente grafice simple, pe care copilul le poate reda cu ușurință odată ce i-ai arătat cum să o facă. Cu fiecare pas, el va descoperi cum prinde viață sub creionul său imaginea unui arici, a unei buburuze sau a unui fluturaș.
(Lucia Muntean)
Ideea din spatele acestei serii de cărți este una foarte specifică de tehnică pedagogică. Aceste cărți nu sunt numai cărți de desenat ci au un scop precis, de a începe pregătirea copiilor pentru ceea ce educatoarele numesc citit-scris. Desenele există pentru că ele sunt o sumă de forme grafice, care împreună alcătuiesc o ”poveste” a cărei realizare face sens pentru copil (”scris”) si pentru că această poveste poate fi comunicată și verbal (”citită” sub formă de poezie).
Mai țineți minte liniuțele și bastonașele pe care le făceam la început de clasa I și care ne pregăteau pentru scris? Și cât de fără sens ni se păreau și plictisitoare? Umpleam pagini întregi de astfel de semne fără să înțelegem prea mult la ce ne foloseau…
În seria de cărți ”Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici?”  poeziile au fost gândite ca alternativă la acele exerciții grafice abstracte, care nu fac sens pentru copii, propunând în schimb exerciții grafice concrete, cu sens pentru copii și care în plus: pot fi citite, pentru că înseamnă ceva; oferă copilului sentimentul succesului pentru că a finalizat o sarcină pe care o înțelege și al cărei rezultat îl apreciază; sunt repetate din proprie inițiativă de copil, tocmai pentru că dorește să retrăiască succesul și apreciază rezultatul, așadar nu e nevoie să se insiste pe repetiție mecanică pentru a forma mâna copilului pentru scris.
carte copii
Pot să vă spun cu inima deschisă că domnișoarei noastre i-au plăcut foarte mult cărțile care te învață să desenezi (ea așa le-a perceput). Și deși am fost și suntem foarte mari susținători ai creației libere și a neîngrădirii copilului atunci când este vorba de pictură, desen, modelaj sau alte lucrări de acest tip, credem că a învăța să construiască din linii, puncte, bastonașe (lucruri foarte abstracte pentru copil) desene atât de drăguțe, poate să fie numai de ajutor în dezvoltarea lui artistică (și nu numai), astfel pregătind terenul și pentru scris.
desenand airiciul
Încă de foarte mici, copiii apreciază foarte mult ritmul și rimele; de aceea pot prefera poeziile în locul cărților cu propoziții prea lungi, pe care chiar nu le pot urmări până la capăt. Să îmbini desenatul cu poezia poate fi o combinație minunată pentru toate simțurile copilului.
desenand fluturasul
Cartea ”Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici?” are și o continuare: ”Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici? 2” și vine în completarea primului volum cu mai multe idei de desenat (poate și un pic mai elaborate).
 
Ghici_ghici_ghici-2-coperta
 
interior-ghici-ghici-2
Dar la fel de apreciate de către copilul nostru. La câteva zile ne cere ”să desenăm cu Ghici, ghici”… Iar imaginația poate să fie lăsată să zburde liberă și după ce a desenat o pisică cumințică…
desenand pisica
 
Dacă vreți să extindeți desenele și pe iphone sau ipad, aveți disponibilă și aplicația ”Ghici mini”. Unde? Chiar aici!
 
Nu uitați să citiți și pagina părintelui din fiecare carte Lucia Muntean! 
 

Cine este Lucia Muntean?

lucia_muntean
Lucia Muntean scrie literatură pentru copii de peste 30 de ani. Pe lângă cele peste 30 de cărţi şi 50 de articole publicate, ea îşi găseşte timp să fie o mamă atentă, o bunică plină de energie şi o educatoare foarte pasionată de munca pe care o face.
Activitatea ei în domeniul educaţiei preşcolare a fost recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin acordarea în anul 2007 a Distincţiei „Gheorghe Lazăr” clasa I.
Cel mai recent proiect al ei îl reprezintă publicarea „Cărţilor Lucia Muntean”, un concept editorial gândit să vină în sprijinul părinţilor cu poezii amuzante, jocuri instructive şi povestiri antrenante pentru cei mici.
Dacă dorești să afli mai multe despre cărți, promoții și multe alte lucruri interesante sau dacă vrei să comanzi și tu o carte, te invităm pe site-ul luciamuntean.ro, pe blog sau pe pagina de Facebook Cărțile Lucia Muntean.