Vreau să vă recomand două cărți scrise de Leo Lionni (pentru copiii cu vârsta de la 2 la 8 ani – recomandarea noastră).

Leo Lionni s-a născut în Olanda; în copilărie a colindat muzeele din Amsterdam, desenând după picturile maeştrilor. Din 1960 și-a început cariera de scriitor şi ilustrator de cărţi pentru copii. A publicat peste 40 de titluri, fiind primul autor care a folosit colajul ca tehnică principală de ilustrare. Pentru originalitatea şi curajul său artistic, dar şi pentru forţa şi simplitatea cu care vorbeşte în cărţile sale despre valorile umane, a fost răsplătit cu numeroase premii care l-au consacrat ca pe un clasic al literaturii pentru copii.

Frederick

Povestea unui șoricel de câmp, diferit de ceilalți frați ai lui, care îi ajută să treacă cu bine peste iarna grea și geroasă, atunci când se termină proviziile. Curajos, înțelept și foarte hotărât, Frederick pare să fie acel personaj dintr-o familie, pe care nu-l înțelege nimeni, eventual desconsiderat sau criticat, dar care își aduce și el contribuția la binele familiei, atunci când este momentul și în felul lui unic. Cum să nu-l îndrăgești?
frederick

Alexander și șoricelul de jucărie

Atunci când ești un simplu șoricel, viața poate fi foarte grea într-o casă de oameni. Toată lumea te alungă, aruncă după tine cu tot felul de obiecte și la tot pasul te pândesc capcane. Și cum să nu te miri (și chiar să invidiezi) că un alt șoricel, care seamănă atât de mult cu tine, este atât de iubit și îngrijit…și asta pentru că este de jucărie. Alexander își dorește și el să fie ceea ce nu este: o jucărie. Și pentru că află că există cineva care ar putea să îi împlinească dorința, pleacă în căutarea șopârlei atotputernice. Finalul este unul neașteptat, pentru că Alexander își dă seama că este mai bine să fii viu și să ai prieteni, la fel ca tine…
alexander
Cele două cărți le puteți găsi (într-o grafică foarte frumoasă și cu coperți cartonate) la Editura Humanitas și costă 35 de lei bucata.