Obisnuiam să petrec mult timp cu fetele mele, insa fără a mă implica atat de mult cat as fi vrut in jocul lor, nu pentru ca nu aş fi vrut, ci pentru ca de la un timp, intrasem intr-o rutina deloc neconstructiva.
Ne trezim de dimineaţa, o duc pe Ana la gradinita, ma intorc acasa, gatesc, o iau pe Ana de la gradiniţă, mâncăm, ne uitam putin la desene, apoi construim un castel urias, un trenulet din cuburi colorate, pictam, coloram cifre si litere, fredonăm cântecele, citim povestea la culcare…si cam atat. Am redescoperit de curand in biblioteca o carte pe care o cumparasem acum vreo doi ani in urmă, când Ana era încă in burtica, şi nu îmi era de prea mare folos: 50 de activităţi interactive pentru dezvoltarea copilului de Sally Goldberg.
Este o carte pentru parinti care, in urma experientei acumulate de Sally alaturi de fiica sa, ofera multe idei practice care sa apropie si mai mult parintele de copil, ne descopera modalitati simple si eficiente de a imbogati mediul de joaca al copiilor in fiecare zi. Conceptul de la care porneste este “invata prin joc.”
Activitatile descrise in aceasta carte au la baza jocul si folosesc notiuni precum obisnuinta, repetitia si incepe cu inceputul. Scopul pentru care merita sa citesti aceasta carte este consolidarea relatiei plina de semnificatii dintre parinte si copil, crearea unui mediu pozitiv care sa starneasca dorinta copilului de a descoperi lumea inconjuratoare, de a-si dezvolta imaginatia. Practic ofera cateva idei pentru confectionarea propriilor jucarii, unice, jucarii ce vizeaza sase domenii distince: constientizarea de sine, culorile, literele, numerele, formele si cititul. De exemplu decoratiunile personalizate ale camerei care evidentiaza numele, imaginea copilului, relatiile cu ceilalti membrii ai familiei il vor ajut pe cel mic sa se simta important.

Primul joc pe care l-am incercat eu a fost confectionarea unei carti a Culorilor si anume CARTEA ROSIE, unde am adunat pe cate o pagina distincta imagini cu un mar rosu, o rosie, o capsuna si un trandafir rosu, iar cea de a doua a fost CARTEA NUMELUI, o carticica in care buburuza mea sa descopre fiecare litera a numelui sau. Ce mi-a placut insa mai mult este POVESTEA MEA, ce are ca obiectiv ” sa va ajute copilul sa constientizeze faptul ca a avut in trecut experiente placute. In plus jucaria este gandita in asa fel incat sa prezinte o poveste foarte interesanta.” Autoarea recomanda sa alegeti fotografii care au legatura cu cel mic si sa confectionati o carte cu explicatii simple, care sa-i faciliteze celui mic realizarea asocierilor pozitive cu oamenii, locurile si lucrurile care au semnificatie pentru el, precum si cu cuvintele care le reprezinta. In ceea ce priveste tehnica de realizare autoarea ofera explicatii cu privire la materialele necesare si la modul efectiv de realizare.
Autoarea sugereaza confectionarea jucariilor impreuna cu cel mic sau in cadrul unui grup de mamici, fiind o oportunitate de a socializa cu alte mamici si de a invata una de la cealalta.De asemenea este foarte important sa nu consideram aceste obiecte material didactic, ci ceea ce sunt, si anume jucarii folosite simplu, natural, firesc.
Cartea ofera si cateva detalii despre dezvoltarea copilului de la 0 la 3 ani care te poate ajuta sa-ti intelegi copilul asa cum este el, unic.
In ceea ce priveste confectionarea jucariilor, poate veti gasi in magazine multe dintre carticelele tematice descrise in carte, insa nu vor avea amprenta personala, nu vor avea in spate efortul, timpul si dragostea dumneavoastra investite in fabricarea lor. Si pentru ca tot efortul este pentru a afla cum sa fiti un parinte mai bun, eu consider ca in primul rand sa constientizati ca prezenta dumneavoastra este foarte importanta pentru copil si ca lucrurile aparent marunte pot avea pentru cel mic o importanta foarte mare. A fi aproape de copil, a te juca cu el, a rade si a plange impreuna cu cel mic sunt tot atatea oprtunitati de a-i da de inteles ca si el este important pentru tine, ca il apreciezi, il sustii si cel mai important ca il Iubesti asa cum este.
Cartea “50 de activităţi interactive pentru dezvoltarea copilului” de Sally Goldberg o puteti gasi la emag.ro si costa 26.95 de lei.
Sursa foto flickr

Tocmai ai citit un post scris de un Guest Author.
Și tu poți publica pe UrbanKid.ro.Guest Author: Mihaela Manea