Ultima dată când am povestit despre homeschooling vorbeam despre o familie care locuiește în Cluj, dar copiii fac toți școala în Canada. Astăzi am descoperit câteva “tips” pe care părinții care aleg acest fel de școală (și nu numai) e bine să le ia în considerare
Fii atent la interesele copiilor și ajută-i să afle mai multe despre ele. Asta poate avea mai multe forme, de la a căuta online informații despre un anume domeniu, la a te informa cu privire la cărțile noi care apar pe piață sau filmele / documentarele ce conțin date care ar putea fi interesante pentru copiii tăi.
Poți chiar să cauți ateliere sau cursuri specifice. De exemplu, dacă celor mici le place informatica sunt mii de cursuri la care se pot duce, sute de mii de cărți, iar de site-uri nu mai zic nimic, pentru că Internetul este plin. Faptul că demonstrezi că ești alături de ei și că îți pasă de interesele lor îi va face să fie încrezători și să “sape” mai mult după informații interesante.
Linia dintre a încuraja și a înpinge de la spate este foarte fină. Prea multă încurajare poate fi percepută ca fiind obligație de către cei mici. E ok ca cei mici să își piardă interesul chiar dacă ați cheltuit o grămadă de bani pentru niște cursuri. A fost o experiență, cu cât își dau seama de afinitățile lor mai devreme cu atât mai bine, dar dacă vor continua să facă ceva ce nu le place rezultatul nu va fi unul pe măsura așteptărilor la final.
E foarte important de asemenea ca cei mici să știe că ei dețin controlul asupra anumitor lucruri, iar hobby-urile fac parte din acestea.
Te poți implica în procesul de învățare. Faptul că nu este alături de mulți copii atunci când face un proiect poate fi echivalat cu ajutorul unui părinte.
Copiii pun de obicei o mulțime de întrebări la care pot găsi răspunsul adulții. Întrebările pot veni atunci când vă uitați la TV sau când faceți diverse activități împreună, nu doar atunci când îi ajutați la teme, fiți răbdători, fiecare are un anume ritm.
Întrebările copiilor sunt serioase și răspunsurile la fel. Asta indiferent dacă respectivele întrebări nu sunt tocmai confortabile sau răspunsurile vă jenează într-un anume fel. Cei mici vă întreabă pentru a afla răspunsul corect, deci adevărat, iar dacă acesta nu este complet sau nu este oferit deloc din diverse motive întrebările nu vor mai continua să vină, iar răspunsurile vor fi găsite în alte părți.
Citiți mai multe despre homeschooling și la ce ar trebui să fie atenți părinții când aleg această alternativă pe lifelearningmagazine.com.
Sursă foto: kellyhogaboom/ Flickr.com.