Întotdeauna am fost o ființă solară. Deși am o relație foarte specială cu luna, funcționez la capacitate maximă atunci când e ziuă și mai ales când e multă lumină afară. Am nevoie de soare pentru a fi sănătoasă, pentru a avea energie, pentru a gândi, scrie, visa..pentru tot. Da, nu e nicio surpriză, cam toți avem aceleași nevoi, nu-i așa? Ce voiam să vă spun (poate unii dintre voi nu au auzit până acum de asta) este că putem să folosim lumina soarelui în ”doze” care să fie bune, optime, fără să ne ardă retina sau pielea, chiar și în zilele  cu nor și ploaie sau în iernile lungi și cu soare puțin.

Lumina Naturală cu Fosfene

Fosfena este un element subtil creat de lumina naturală. Pe înțelesul tuturor este acel cerc luminos colorat pe care îl ”vezi” atunci când închizi ochii după ce te-ai uitat pentru câteva secunde într-o sursă de lumină puternică (de preferință benefică, de lumină naturală asemănătoare soarelui). Ceea ce este foarte interesant este că fosfena – atunci când este amestecată cu un gând, cu o emoție sau cu un proces creativ –  se purifică, se curăță și prinde foarte multă putere, se amplifică într-un mod extraordinar. Și astfel, putem să ne folosim de capacitățile noastre (prin stimularea glandei pineale – nu, nu e ezoterism este chiar știință), amplificate, potențate pentru a face multe lucruri. Iată despre ce este vorba… Acum 3 luni am participat la un curs de Lumină Naturală cu Fosfene, organizat de Centrul AmaneSer și așa am ajuns să o cunosc pe Adriana Sorina Ștefănescu, terapeut transpersonal și coach-fosfeno-pedagog. Adriana m-a introdus în universul luminii naturale și mi-a deschis ochii spre o altă lume. Cum aplic eu lumina naturală (datorită cursului cu Adriana și a lămpii cu lumină naturală creată de Dr. Lefebure)

  • cu ajutorul fosfenelor ”pregătesc” apa. Sper să ajung să fac acest lucru zilnic, în fiecare dimineață. Până acum am folosit lumina naturală pe apă pentru ajutor în febra sau răcelile copiilor sau pentru atunci când aveam nevoie de a mă pune rapid pe picioare.
  • scos emoții negative sau tot felul de stări care simt că mă copleșesc.
  • lucru la Sâmburi de natură. Folosesc fosfenele atunci când împletesc fiecare kokedama, pentru ca planta care viețuiește Sâmburele să fie sănătoasă, rezistentă și să aducă bucurie acolo unde merge 🙂

Eu la lucru și lampa fosfenică

Aplicațiile fosfenelor sunt foarte multe. Pentru mai multe informații despre lumina naturală – fosfene și Dr. Lefebure Methods® am rugat-o pe Adriana să ne zică mai multe.

Ştim să transformăm energia luminii în echilibru emoţional, îmbunătăţire cognitivă şi expansiune subtilă

 

Ce este Fosfenismul?

Dezvoltat de doctorul Francis Lefebure în 1959, Dr. Lefebure Methods® este un ansamblu de tehnici care au ca scop principal stimularea capacităţilor cerebrale plecând de la o metodă de lucru individuală bazată pe reacţiile fiziologice provocate de fosfene, care se obţin prin observarea fixă a unei surse de lumină adecvate.

Ce sunt fosfenele?

Fosfenele sunt senzaţiile luminoase subiective sau imaginile care persistă pe retină. Sunt pete de diferite culori care se pot observa cu ochii închişi sau deschişi. Se obţin fosfene fixând privirea în jur de 30 secunde pe lampa fosfenică, situată la un metru şi jumătate distanţă. Aceste scurte observări nu ne obosesc ochii, ci dimpotrivă, fosfenele constituie o excelentă metodă de gimnastică oculară. De asemenea, se pot obţine fosfene fixând privirea pe o suprafaţă care polarizează lumina, ca de exemplu reflexia soarelui pe apă, sau reflexia luminii pe un perete alb, sau privind luna, sau reflexia soarelui într-o oglindă. În toate aceste cazuri, lumina produce o puternică stimulare cerebrală şi uşurează munca intelectuală. Fosfenele acţionează direct asupra glandei pineale. Glanda pineală este responsabilă cu menţinea în echilibru a ciclurilor noastre circadiene şi secretă atât melatonina cât şi serotonina, numită şi hormonul fericirii. Glanda pineală este şi un convertor neuroendocrin strâns legat de căile neuronale legate de vedere, întrucât fibrele optice provenind din straturile optice, converg spre baza glandei pineale pentru ca de acolo să iradieze spre creier; de fapt la vertebratele inferioare arată ca un ochi întrucât chiar are în partea sa exterioară un cristalin şi în cea interioară un corp vitros, foarte asemănător cu o retină, cu celule fotosensibile.
Putem conveni, aşadar, că de fapt în fundul creierului avem un fost ochi care încă este conectat cu vederea dar care nu vede, cel puţin ca ochiul la care se conectează, dar este strâns legat de lumină. Fosfenele activează cel de-al treilea ochi al nostru, este lumina care atinge „locul sufletului” cum denumea Descartes glanda pineală şi printr-o corectă aplicare a metodei îl vom putea vedea, înţelege şi exterioriza, în mod coerent, dezvoltându-ne mintea, armonizându-ne emoţiile şi deşteptându-ne conştiinţa. Prima acţiune a fosfenelor se face remarcată imediat asupra sistemului nervos, cu o relaxare profundă şi o senzaţie de linişte şi de pace care se simt după ce am făcut câteva observări fixe. Simplicitatea acestei metode permite o multitudine de aplicaţii şi rezultate imediate în viaţa cotidiană.

Aplicaţiile Dr. Lefebure Methods®

La nivel pedagogic este foarte indicat pentru copii şi elevi de orice vârstă, pentru învăţare, pentru îmbunătăţirea studiului, pentru lectură şi pentru memorizarea în mod corect a textelor; s-au observat rezultate foarte bune la persoane care suferă de dislexia şi disortografie şi este foarte eficace pentru îmbunătăţirea rezultatelor şcolare. Fosfena exercită, în plus, o acţiune pozitivă asupra înţelegerii şi creşte considerabil creativitatea. La nivel terapeutic metoda este pe deplin compatibilă cu orice terapie alternativă sau cu medicina convenţională. Cresc notabil toate rezultatele aşteptate în aplicarea terapeutică şi, în plus, beneficiază atât persoana care oferă cât şi cea care primeşte terapia, întrucât le situează pe amândouă pe aceeaşi frecvenţă, pe aceeaşi undă. Se utilizează cu mult succes împotriva insomniei, împotriva stresului, depresiilor, sezoniere sau nesezoniere, şi în cazul anxietăţii. Mai mult, începând să lucrăm cu fosfenele observăm mai multă bucurie şi o senzaţie de calm şi de bunăstare. La nivel iniţiatic metoda este realmente o poartă minunată care se deschide spre interior pentru a accede într-un mod foarte simplu, dar foarte puternic, la toate informaţiile care curg canalizate de fosfenă. Fosfenele, acţionând direct asupra glandei pineale, amplifică foarte mult intuiţia.
Indicații ale Dr. Lefebure Methods®
Orice persoană poate beneficia de această minunată şi excelentă metodă de lucru personală, de la copii şi adolescenţi până la persoane în vârstă, domeniul aplicaţiilor este larg şi corecta sa utilizare produce o expansiune a energiei şi o creştere a tonusului vital.
Există contraindicaţii?
Singurele contraindicaţii pentru utilizarea fosfenei sunt glaucomul şi operaţiile oculare recente. Fosfenele produc, aşadar, dezvoltarea memoriei, a inteligenţei, a atenţiei, a intuiţiei, precum şi o mai mare rezistenţă nervoasă şi fizică care permit înfruntarea mai uşoară a provocărilor zilnice.  Dr. Lefebure Methods® este un puternic sistem de creştere personală cu peste 60 ani de propagare şi cercetare constantă privind acţiunea luminii naturale şi a fotonilor asupra neuronilor din creierul nostru. Informații despre cum puteți lucra cu lumina naturală găsiți și pe fosfenismul.com.