Când spuneam YOGA mă gândeam invariabil la toate subiectele de scandal apărute prin presă și îmi închipuiam tot felul de lucruri ciudate și (clar) total neortodoxe. Apoi am primit o invitație de la cea care urma să fie atât colega mea de yoga cât și de Listening Partnership pentru a participa la o ședință de yoga gym. Am mers pe mâna ei, culmea fără nicio așteptare sau prejudecată. Și după prima ședință mi-am și făcut abonament.
Pe ea o cheamă Elena și este instructor de yoga gym. Ea a adus în viața mea (și cred că mai sunt câteva fete care ar putea spune acest lucru) ceva foarte prețios. Mai mult decât mișcarea săptămânală: redescoperirea propriului corp, locuirea lui și conștiența faptului că atunci când lucrezi cu corpul tău (sau porțiuni din el) lucrezi de fapt cu emoții: frustrări, furie, tristeți dar și voință, determinare și chiar bucurie.
Vă povesteam că odată cu venirea primăverii mi-am suflecat mânecile sufletești, mi-am adunat forțele, am delegat responsabilitățile maternale și gospodărești (pe cele din urmă de fapt le-am cam lăsat de izbeliște) și mi-am rezervat timp pentru mine, timp de întindere, relaxare, concentrare, prezență, plâns și râs, timp de yoga gym. Cred în continuare ca a fost una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le-am făcut pentru mine, în ultimul timp și chiar mă străduiesc să mă țin cât pot de mult și de des de program.
De-a lungul timpului am încercat câteva modalități de a face exercițiu fizic: înot, pilates, alergat pe bandă, tras de diverse aparate, kangoo jumps etc dar nimic nu m-a atras atât de tare încât să rezist mai mult de 2 luni. Îmi este mai clar ca niciodată că atunci când te implici în ceva, dacă nu o faci cu toată bucuria și dacă nu simți că ți se potrivește, nu se leagă nimic, nu poți să reziști, nu iese nimic bun. Nici măcar kilogramele nu se duc. Și te întrebi de ce…

yoga

 
Să vă dau câteva indicii despre cum se desfășoară orele noastre de yoga gym, poate vă fac curioase (și curioși, sunt acceptați și bărbații) – aer, muzică ajutătoare la concentrare, calm, susținere, încordare, relaxare, confesiuni, împărtășiri și multă mișcare. Exerciții armonioase, energizante sau relaxante, poziții întinzătoare de oase și încheieturi (adică stretching) și multă multă respirație.
Ce mi-au adus lunile acestea de yoga gym? Ameliorarea durerilor de spate, mobilitate, ajutor în pierderea kilogramelor (le declar pierdute și de nerecuperat), tonifierea mușchilor, încredere, conștientizarea că prin anumite poziții corporale poți să desțelenești emoții (unele chiar foarte puternice), poți să le vezi, să le simți atât în corp cât și în minte, că după ce ai plâns și ai simțit că nu poți să stai mai mult de 30 de secunde într-o poziție (asană) să simți după un timp o bucurie imensă și endorfinele care îți inundă corpul. Și mai ales puterea respirației. Nu vreau să țin acum o lecție despre beneficiile yoga asupra corpului, creierului, stării de spirit în general dar vreau să împărtășesc din experiența mea, poate ajunge informația la cineva care are nevoie de… altceva.
Ce m-a convins să continui, pe lângă evidenta mea stare de bine pe care o am de când am început să fac asta regulat, faptul că Elena știe să te țină mereu în prezent, știe să te surprindă atunci când mintea a luat-o razna și nu te lasă în pace, știe ce să zică atunci când îți este greu să faci un exercițiu, explică legătura dintre o poziție (asană) și partea corpului pe care o lucrezi (de exemplu, știați că poziția “lumânarea” lucrează și glanda tiroidă?) și mai ales știe să pună degetul pe emoțiile care abia așteaptă să iasă la suprafață și să fie vindecate.
Mi-ar plăcea să știu cum au reușit și alte mămici (dar nu numai mămici) să treacă peste perioade mai grele, stresante, cum au reușit să slăbească, ce le-a ținut motivate să continue, ce pasiuni (neștiute) și-au descoperit.
 
Surse foto – Pinterest