Nu mai stiu daca am apucat sa va spun dar de un an si jumatate sunt din nou la scoala. O scoala altfel, care de fapt nu e scoala dar ar trebui sa fie. Se “predau” niste “materii” care ar trebui sa fie obligatorii inca de la clasa I. Eu le fac acum, la 30 de ani+ dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Invat la scoala asta cum sa vorbesc, cum sa ma ascult si cum sa ascult pe celalalt. Invat sa il insotesc pe celalalt in a se asculta. Invat sa ma vindec emotional, fizic si relational.
Metoda ESPERE este o pedagogie a comunicarii. Este un set de instrumente si concepte pe care le putem folosi in fiecare moment din viata noastra, in toate relatiile noastre, inclusiv in relatia cu noi insine. Este comunicarea de baza care ar trebui sa se predea in scoli si care nu se face in nici o facultate de specialitate.
Am inceput acum un an si jumatate stagiul de formare in Metoda ESPERE. Dorinta mea este ca dupa anii acestia de invatat, exersat, experimentat si vindecat sa pot sa aduc o schimbare in toate relatiile mele, sa ii invat pe copiii mei sa se afirme si sa comunice intr-un mod relational, intr-un mod care este benefic pentru toata lumea. Imi doresc sa pot ajunge sa ii ajut si pe altii sa faca o schimbare in viata lor, sa iasa din sistemul SAPPE in care ne-am nascut si crescut (cu devalorizari, etichete, amenintari, ordine, santaj si supunere) si sa treaca in sistemul relational, in care fiecare este responsabil pentru partea lui si capatul lui de relatie, in care copiii nu mai poarta secretele transgenerationale ale familiei, unde valorizarile (atentie! nu laudele) sunt folosite pentru a creste energia si stima de sine, unde adultii si copiii au “drepturi” (si “obligatii”) egale intr-o relatie. Unde fiecare poate sa creasca, sa isi implineasca nevoile relationale fundamentale, sa se afirme, sa se spuna, sa viseze, sa spere, fara reprosuri, fara frici, fara pedepse, fara umilinte.
Sunt foarte multe lucruri de spus… Momentan invat si ma descopar.
Eu m-am pregatit sufleteste pentru ca stagiul de formare dureaza cativa ani, cu totul. Ca o scoala adevarata. Voi, daca vreti sa exersati ascultarea, sa invatati despre toate instrumentele care v-ar putea ajuta sa aveti relatii armonioase, fericite, daca vreti sa aflati sensul diverselor afectiuni pe care le aveti etc, puteti da o fuga doar la workshop-ul din weekend (24 si 25 octombrie, 9-18 – Totul este limbaj. Asculta!) care este deschis publicului larg. Haideti, cu cine ma vad in weekend acolo?