focConsideram până nu demult (adica până acum vreo câțiva ani) că știu să comunic, că știu să cer, că știu ce vreau, că știu să spun ce vreau, ce nu vreau… Wrong! Mi-am dat seama că indiferent de cât de multă comunicare am făcut eu în facultate (și după) și ce expertă mă credeam în viața de zi cu zi și cu experiența mea ”vastă”, habar nu aveam să comunic. Da, să scriu o scrisoare sau o ofertă comercială – foarte bine. Dar să vorbesc despre mine, să cer, să refuz, să mă exprim, să mă recunosc…DELOC.
Nu mi-am dat seama de la început că undeva, ceva scârțâie. Că deh, dacă ne-am da seama așa, repede, ce bine ne-ar merge de la început, nu-i așa? Și câte suferințe chiar n-ar mai fi necesare.
V-am mai povestit despre întâlnirile mele cu diverși specialiști în comunicare. Până aici nimic fantastic. Doar că în timp, într-un timp… au început să se schimbe niște lucruri în mine și cu mine, au început să mă zgârie la urechi unele cuvinte sau gesturi, am început să vorbesc eu altfel, să mă comport altfel. Da, am primit sprâncene ridicate și total neîncrezătoare. Am primit pffuri și hai lasă-mă cu d-astea…dar când zici și faci ceva autentic, lumea din jurul tău va începe să se schimbe. Știți cine a reacționat cel mai rapid, mai ușor și mai neașteptat la schimbările mele? Probabil că ghiciți: my little miss. Am vorbit pe înțelesul ei dar fără să o menajez de cuvinte cum ar fi: îți cer, am o exigență, dorința mea este, mesaje toxice, relație, roluri etc. Și .. surpriză… am început să aud prin casă: mami, ți-am cerut asta… sau am o dorință … sau mai multe dorințe sau chiar asta este o dorință foarte frumoasă. Da, tocmai a împlinit 5 ani și treaba durează de vreun an.
Vreau să vă spun toate acestea pentru că am tot fost pe la diverse cursuri, seminarii, workshop-uri, de la Comunicare Nonviolentă, la Playful Parenting și Listening Partnership și Comunicare relațională ESPERE®. Absolut toate mi-au adus ceva absolut valoros. Metoda ESPERE® mi-a adus în schimb multe cuvinte, multe vindecări, o dezlegare a limbii și multe soluții foarte concrete. De aceea am și inițiat cu două fete – psiholog și specialiste în comunicare relațională, seria de evenimente Relații fericite, familii fericite, pentru că am vrut să ajungă aceste informații (măcar cele de bază) la cât mai multe persoane, la cât mai mulți părinți, în căutare de soluții, de rezolvări, de vindecări. ESPERE® este o metodă, are tehnici, instrumente etc, totul poate părea foarte rigid și tehnic. Dar ESPERE® înseamnă multă vindecare. Comunicarea relațională este comunicare pură, care ar trebui predată în școli și facultăți. Oare cum or fi copiii noștri, aștia mici de acum, care ar avea (și poate chiar au) șansa să crească, să învețe, să interacționeze într-un mod igienic, clar, firesc, autentic, eliberator, pentru ei și pentru ceilalți din jurul lor… mi se pare o oportunitate fantastică. Mi se pare încă un dar pe care îl fac copilului meu, încet, încet, zi de zi, fără predare, fără lecții, fără aridități sau concepte, ci firesc, natural dar totuși conștient.
Să vorbești despre tine și nu despre celălalt mi se pare primul pas (și cel mai de bază) din orice fel de relație. Să știi care sunt nevoile tale, să le exprimi, să exprimi sentimente, emoții și să știi și ce să faci cu ele… păi eu până acum câțiva ani nici nu știam că există așa ceva (halal comunicare și dezvoltare personală…).
Și pentru că n-am scris degeaba mai sus, acum mai bine de 1 an, am cunoscut-o pe Aleth Naquet, fostă elevă de-a lui Jacques Salome, cel care a pus bazele Metodei ESPERE® și care a scris o grămadă de cărți interesante. Peste scurt timp va veni din nou în România pentru o conferință, workshop și continuarea stagiului de formare de traineri și consultanți în Metoda ESPERE®, formare pe care o voi începe și eu din luna iunie (și pe care o aștept de mult timp…). Toate detaliile conferinței și workshop-ului de weekend sunt aici. Pe 20 iunie este conferința, de la 19.00 la 21.00 iar pe 21-22 atelierul de lucru cu tema: Mă aude cineva? ce durează de dimineața până seara.
Aleth Naquet conferinta
Featured photo