După ce mi-am permis să îmi smulg câteva ore pe săptămână din fața calculatorului, a copilului, a soțului, a casei și a îndatoririlor zilnice care mă tot apăsau și apăsau, au început să îmi apară și oportunitățile potrivite sufletului meu. Aproape că dintr-o dată, într-o lună de zile m-am trezit că mă duceam cu regularitate la yoga gym, că am ajuns să o cunosc pe Aleth Naquet la conferința despre metoda ESPERE și chiar să particip la un workshop de 2 zile pline (nu m-am gândit niciodată că pot să-mi rezerv un weekend întreg doar pentru mine)… și încă altele, despre care vă voi mai povesti pe larg. De asemenea am participat la câteva întâlniri de mămici în care Otilia ne-a dezvălui din secretele celor de la Hand in hand parenting – cred că ea ne-a ajutat mai mult pe noi decât noi pe ea…). Despre asta, vă spun mai mult data viitoare.
Întâlnirea cu Aleth Naquet a fost tare frumoasă. Foarte curioasă în ceea ce privește metoda ESPERE (despre care auzisem una, alta și văzusem câte ceva la Totul despre mame) m-am dus cu inima și mintea deschisă și m-am întors puțin zdruncinată dar în sensul bun. Mi-am dat seama că este într-adevăr o metodă foarte bună de comunicare, mi-am dat seama că este chiar important să știi să comunici autentic, deschis și că lucrul acesta se poate și învăța (“experta” nativă din mine a înțeles că este OK să învețe asta și să nu se mai dea deșteaptă).
Metoda ESPERE a fost creată de Jacques Salomé. Auzisem de el odată cu cartea: Mami, tati, mă auziți? și știam că e important subiectul.
Să asculți înseamnă să primești ce spune celălalt fără să judeci, încercând să înțelegi universul său interior prin raportare la propriul tău sistem de referință. (Jacques Salomé în “Daca m-aș asculta m-aș înțelege”). Tare, nu? Păi cum să nu te gândești că nu poate fi decât bine să obții câteva instrumente prin care chiar să-l poți asculta și înțelege pe celălalt, să poți să spui ceea ce vrei să spui și asta deschis, direct, simplu. Partea și mai interesantă a fost că am început să fac tot felul de legături între ESPERE și Comunicarea Nonviolentă, cu care luasem contact vreo 2 ani înainte și care mi-a schimbat complet viața, viziunea, “metoda de parenting”. Și acum se vorbea despre nevoi, despre sentimente, despre împlinirea nevoilor, despre comportamente ca limbaj, despre ce înseamnă să fii părinte dar și partener în cuplu, membru într-o familie etc. Mi-a plăcut. Și de ce să nu recunosc că mi-a plăcut că m-am simțit ca fugită de acasă, că le-am dat o șansă copilului și soțului meu să se reconecteze și să petreacă 2 zile full împreună. Pentru prima dată în 3 ani și jumătate aveam să fac asta și aveam să nu mă mai simt vinovată, ba chiar fericită. Puteam astfel să mă reîntorc cu forțe proaspete acasă (recunosc și puțin zdruncinată de câte aflasem și conștientizasem).
Eu sunt o persoană foarte vizuală. Când învățam la geografie pentru BAC și admiterea la facultate, îmi făceam desene și tot felul de imagini să pot reține care erau localitățile din România cu industria lemnului sau a cimentului. Ce legătură are vizualul cu metoda ESPERE? Multă…. La workshop-ul Totul este limbaj. Ascultă! am putut să văd relații, emoții, oameni care își expuneau problemele și grijile, situații din trecutul lor, probleme conștientizate… multe… și chiar poți să înțelegi mai bine și mai repede, să treci prin amintiri, situații, emoții puternice și să vezi cauzele și rezolvarea lor.
Amaneser
Cu ocazia workshop-ului am cunoscut-o și pe Claudia de la Amaneser, cu care urma să întreprind ceva la fel de interesant și frumos, despre care vă voi povesti altă dată – cum să vindeci frici. Puteți vedea aici un interviu în care Claudia vorbește despre secretul relațiilor fericite (și la ce ne ajută metoda ESPERE în acest sens).
Următoarea întâlnire cu Aleth Naquet va fi chiar luna aceasta: Conferința pe 20 iunie, de la ora 19.00 iar workshop-ul cu tema Comunic deci exist! va avea loc în weekend-ul 22-23 iunie (9.00 – 18.00).
Vă recomand să mergeți să o cunoașteți și voi pe Aleth Naquet. Este cu adevărat o doamnă deosebită, de o simplitate și naturalețe chiar speciale. Eu voi fi acolo. Dacă veniți, să-mi dați de știre!