Aveam nevoie să îmi fac viața mai ușoară. Aveam mare nevoie să încep să îmi optimizez treburile acelea zilnice, repetitive și (aparent) total nesemnificative (adică fără să vreo satisfacție măreață că le faci – vezi aici despre dinamica femeie – bărbat).
Lucrurile nu sunt foarte complicate. Pașii mici (dar siguri) sunt cei care fac diferența. Și să știi când să spui: Da, mă descurc. Da, pot să fac asta. Asta nu mai pot să o fac. Asta nu mai vreau să o fac. Am nevoie de ajutor. Sau: am nevoie să împart aceste sarcini. Și trecând prin toate aceste stadii, am început să optimizez. Încă o fac.

4 lucruri pe care le fac pentru a avea o viața mai ușoară, în gospodărie

1. Declutter. Se pare că declutter nu are o traducere exactă în limba română. Înseamnă –  a scăpa de lucrurile de care nu mai ai nevoie. A face ordine. A avea lucrurile de care ai cu adevărat nevoie fără a-ți aglomera casa/viața. A avea mai puține lucruri, în casă, înseamnă (pentru o casă cu doi copii, doi adulți, o pisică și mulți musafiri) – înseamnă a avea mai puține lucruri de strâns atunci când se produce ”haosul”. Iată puțin de clutter de bucătărie. Când vedeam asta simțeam că mă ia cu amețeală și o stare de nervozitate și agitație punea stăpânire pe mine. Așa ceva, rar se mai vede în bucătăria mea. De obicei când gătesc mai multe feluri și mai mult, cantitativ. Dar ”dezordinea” se transformă repede în … mâncare.

clutter

cooking

 
 
 
 
 
 
 
2. Hi-tech mansion – adică acel ansamblu de electrocasnice și alte aparaturi care îți ușurează viața de zi cu zi – cum ar fi: mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, slow cooker sau multicooker, espressor etc. Vreau să vă povestesc, curând, despre utilitățile diverselor ”mașinării” care ne ajută zi de zi. Chiar de mai multe ori pe zi…

sursa foto Pinterest

3.  Împărțirea / distribuirea sarcinilor în casă. Adică, după ce am stabilit care sunt acțiunile repetitive, monotone, total neinteresante dar fără de care nu ai putea să trăiești, acele acțiuni pe care le faci chiar de mai multe ori pe zi, am început să le distribuim. Este adevărat că împărțirea nu e chiar ”echitabilă” pentru toată lumea (în special, eu simt că am luat cele mai multe task-uri), oricum, este bine să știi că cei din familie se implică, cu toții, în treburile gospodărești.

când te ajută copiii la treabă

4.  I release control. Așa cum zice și cântecul, I release control, and surrender to the flow…of love… căci altfel, riști, ca la finalul anului (să zicem), să o iei nițel…razna. În fond, dacă niciun membru al familiei nu este în pericol (exemplu: să calci pe ceva ascuțit sau alunecos, fix pe scări ș.a.m.d), chiar nu este nimic care ar putea să îți provoace un stres enorm… asta dacă nu lași tu să se întâmple asta. Și cumva, vrând, nevrând, am lăsat lucrurile  – pur și simplu – să fie. E mai nasol dacă vine cineva în vizită, fără să te anunțe. Dar, cine te cunoaște, te acceptă și cu casa întoarsă pe dos, nu-i așa?