Am avut ocazia să o cunosc și să stau de vorbă cu Laura Markham, fondatoarea ahaparenting.com, autoarea cărților: Părinți liniștiți copii fericiți și Părinți liniștiți, frați fericiți, un om deosebit, doctor în psihologie cu multă experiență de lucru pe familii și un părinte experimentat, ai cărei copii (acum tineri adulți) fac dovada că … SE POATE ALTFEL!
Sunt într-o perioadă în care trăiesc din plin anii de rebeliune toddleriană ai juniorului nostru. Combinație mortală și explozivă, ținând cont că domnișoara se pregătește de preadolescență…să zicem că … de cele mai multe ori am senzația că doar supraviețuim. Totul vine peste noi (adică eu și domnul meu soț) cu viteza unui meteorit, pentru că ne străduim să le facem pe toate câte sunt de făcut, pe rând sau împreună. Proiectele profesionale, casa, masa, ieșirile în natură, dezvoltarea personală. Și în acest timp să fii tot timpul prezent, conștient, în relațiile cu copiii, cu nevoile lor și cu ceea ce avem de făcut pentru a fi cea mai bună versiune a noastră. Nu-i deloc ușor. Știu că prin aceste stări trec atât de mulți părinți.

Întâlnirea cu Laura Markham

Îi citesc articolele de pe ahaparenting.com de mulți ani, de când era Ioana mică și eu dornică și deschisă să găsesc informații care să rezoneze cu ceea ce simțeam, cu ce intuiam. Așa am descoperit-o pe Laura Markham.
De curând am avut ocazia – și marea bucurie – să o întâlnesc într-un cerc restrâns, să îi adresez o întrebare, să ascult (ca într-o ședință privată de consiliere) răspunsurile date tuturor celorlalți din sală și să învăț din fiecare, să mă bucur să pot schimba câteva cuvinte cu această femeie minunată și să fac și o poză cu ea. Îmbrățișarea de la final a fost cireașa de pe tort și mă bucur că am avut ocazia să văd omul de dincolo de expertul în parenting. Să o văd pe Laura Markham ca pe un om cu o misiune mare mare de tot.

M-am tot gândit ce întrebare să îi adresei Laurei Markham… ceva ce să fie de interes nu numai pentru mine dar și pentru cei din comunitatea noastră. M-am gândit apoi că suntem mulți la masa rotundă și că vor fi acoperite multe subiecte așa că m-am liniștit. Cititorii noștri și ai celorlalte bloguri de parenting vor avea materiale valoroase, pentru multe situații. Vă voi ține la curent cu toate răspunsurile date de la Laura Markham.

Întrebarea mea pentru Laura Markham a fost legată de comportamentul juniorului nostru de aproape 3 ani, care este când foarte independent și autonom, când foarte agățat de mine, respingând vehement orice intervenție din partea tatălui său. Prinsă în iureșul acestor evenimente, fiind foarte extenuată și frustrată de cele mai multe ori, pentru că tot timpul era ”acaparat” de acest copil de nici 3 ani, fără să pară că am vreo scăpare (nu mai zic de timp pentru mine și nevoile mele, de timp pentru Ioana și nevoile ei… de timp pentru soț…în visele noastre, poate…), am început să mă gândesc că fac ceva greșit, că e ceva în neregulă în ceea ce se întâmplă în casa noastră etc.
Din fericire, răspunsul Laurei Markham a venit ca un balsam peste mintea mea obosită și îngrijorată. Pentru că ceea ce se întâmplă cu Iancu este perfect normal, acesta este comportamentul firesc și sănătos al unui copil de 3 ani, că perioadele de alternanță: dependență – independență și autonomie sunt firești, una se câștigă prin cealaltă. Și…că…nu este firesc ca un singur adult sau doi, să crească singur/i copiii, nu este în natura noastră de ființe sociale și, în care, procesul de învățare și relaționare se face prin mai multe persoane, mai mulți adulți — vezi triburile care își creșteau împreună copiii, cei mai mari participând și ei, în mod activ la îngrijirea celor mai mici. Ar trebui să fie cam 7-8 adulți la un copil. Eh, acum…unde să-i găsesc eu pe toți aceștia? 🙂

Iată cum arătam eu, foarte emoționată, auzind răspunsul Laurei. Pe lângă informațiile pe care le-a oferit am simțit foarte multă empatie în ceea ce a transmis, de aceea era cât pe ce să plâng, de față cu toată lumea, atât de ascultată și înțeleasă m-am simțit. Și mi-am dat seama că acesta este modul în care copiii noștri au nevoie să fie ascultați și înțeleși. Atunci când primești știi să dai și mai departe. Mulțumesc, Laura!

Iată răspunsul dat de Laura Markham la întrebarea mea despre autonomia la un copil de 3 ani, despre nevoile lui vs nevoile noastre – în video, mai jos:


Întâlnirea cu Laura Markham a fost posibilă prin intermediul Danonino și al campaniei internaționale Spune DA. Laura Markham face parte din echipa de experți reuniți din întreaga lume care colaborează cu Danonino în cadrul proiectului. Pornind de la nevoia copiilor de a-și dezvolta autonomia, campania Danonino îi susține pe părinți și pe copii în această călătorie atât de necesară viitorilor adulți. Mi-a fost foarte drag să lucrez la articolele din campania Spune DA, am învățat multe lucruri și sper ca informațiile să ajungă la cât mai mulți părinți.

”Autonomia este o călătorie de învățare pentru susținerea copiilor în dezvoltarea abilităților necesare în viață, pentru a le da puterea de a explora lumea cu încredere ” (Laura Markham – despre autonomie)

 
Le mulțumesc celor care au pus la cale această masă rotundă și au făcut posibilă întâlnirea, cât și colegilor de întrebări,”suferințe” și bucurii părințești, din online 🙂