Ce este homeschooling? Acel tip de educație care nu mai este sub controlul statului, ci al celor care se implică în procesul educațional. Mai pe “românește” copiii nu se mai duc la școală, ci învață acasă, într-un mediu cunoscut și în care ei se simt în siguranță, lucruri care îi interesează direct, astfel educația este una cât se poate de personalizată, nu există reguli care trebuie să fie repectate cu strictețe, copiii sunt liberi, pot inova și au un cuvânt de spus în orice situație.
La noi, mulți văd asta ca un lucru greșit. Prea mulți ani de educație tradițională și ideea că elevii ar trebui să fie la un anumit nivel în ceea ce privește informația au condus la o concluzie tristă aceea că cei mici TREBUIE să parcurgă anumite etape în procesul educațional: grădiniță, școala generală și apoi liceul și facultatea.
Total greșit aș spune și dacă ridicați din sprâncene puneți-vă o singură întrebare: dacă acest sistem nu ar exista și nu l-am fi cunoscut cu toții așa-i că am fi avut o muțime de alte metode pentru educația copiilor?

Când homeschooling-ul are reguli bine stabilite

În Australia, finalul lunii octombrie a marcat “Home Education Awareness Week”. Aici sunt peste 10 mii de familii înregistrate în documentele statului pentru că au ales să-și educe copiii de acasă, iar numărul lor crește de la an la an: în ultimii patru ani procentul celor care au ales acest tip de educație a crescut cu 54%.
Indiferent de motivele pe care le au familiile pentru homescholling, părinții trebuie să țină cont de anumite lucruri, să monitorizeze activitatea și dezvoltarea copiilor și să observe care este progresul făcut de aceștia de la un an la altul. De exemplu, copiii de școală primară trebuie să aibă lecții despre engleză, matematică, știință și tehnologie sau mediu. Asta nu însemană o “îngrădire” ci siguranța că cei mici vor avea un bagaj de cunoștințe solid, dar și-l vor construi în stilul și după ritmul lor.
Eu vă las cu o poveste mai amplă despre homeschooling și vă întreb pe voi ce părere aveți despre acest tip de educație?
Sursă foto: chefranden/ Flickr.com.