Aproape a trecut luna martie, in care am avut norocul sa ma intalnesc la cursurile mele cu parinti pasionati de copiii lor si de relatia cu ei. Am cunoscut oameni frumosi, deschisi, de la care am invatat multe, dar mai ales, am invatat ca TOTI parintii isi doresc o apropiere totala de copiii lor si ca ar face orice pentru fericirea lor.
Cursul de Joc si Emotii, care are la baza filosofia de Playful Parenting, mi-a aratat preocuparea parintilor de a-i ajuta pe copiii lor cu jocul. Pentru ca jocul este limbajul universal al copiilor. Nu voiau solutii practice la intrebari gen: “Cum sa fac daca copilului meu ii e teama de gandaci?” sau “Ce facem, acceptam prietenii imaginari ai copiilor nostri?”. Nu, voiau sa se joace cu ei pe temele astea. Si asta m-a induiosat foarte mult, stiind cat de putin timp au parintii dupa o zi istovitoare la serviciu.
O mamica a reusit sa isi ajute baietelul de 3 ani si jumatate sa treaca peste teama de intuneric, jucandu-se cu el in fiecare seara in cort de-a…Domnul Intuneric, care venea sa bea si el ceai cu baietelul! O alta mamica a reusit sa isi ajute baietelul de 1 an jumate sa atinga butoanele de la jacuzzi, mimand ca ei ii este teama de butoane.  Unei fetite ii e mult mai usor sa se apropie de copiii de la locul de joaca, unde inainte statea doar pe margine. Iar un tatic a acceptat ideea ca e OK daca plange copilasul lui noaptea cand se trezeste si se duce el la bebelus, si nu mama.
Sambata eram in parc si ma intalnisem cu o prietena care are un baietel de 4 ani. Cand l-am intrebat pe Mike: “Ce mai faci, Mike, vai ce mare te-ai facut!” Nici nu mi-a raspuns. Cred ca s-a gandit: ”Aoleu, iar vin oamenii mari la mine cu placa lor care nu se mai opreste. Nici nu ma sinchisesc sa-i raspund”.  M-am simtit o neroada. Atunci mi-am amintit de playful parenting si de Micul Print al lui Antoine de Saint Exupery si am inceput sa vorbesc cu bicicleta lui: “Mama, bicicleta albastra, dar ce noroc pe tine ca te conduce Rapidul Mike!”. Atunci Mike si-a ridicat ochii catre mine si am inceput sa vorbim normal. In sfarsit.

Celalalt curs al meu, de Rivalitati intre Frati si el este revelator pentru mine:  cat de mult isi lasa amprenta copilaria noastra asupra relatiei dintre noi si copiii nostri. TOTI parintii isi doresc o relatie apropiata intre copiii lor, sa se inteleaga bine si sa nu se certe. Parintii sunt uimiti cat de usor ne putem incadra copiii intr-un rol, cat de automat ii putem compara fara sa ne dam seama si cat de mai la indemana ne e sa sporim conflictele dintre ei in loc sa le atenuam.  La curs incercam sa invatam niste aptitudini noi cu care sa ajutam copiii nostri sa se inteleaga unul pe celalalt. Si sa te joci cu ei cand sunt gata sa se incaiere!
Pentru ca aceste cursuri, de fapt parintii care au venit la ele si de care m-am apropiat, mi-au adus atat de multa energie frumoasa si puternica, le-am programat si pentru luna aprilie.
Detalii despre cursuri:
Cursul de Playful Parenting cuprinde 4 sesiuni a cate 3 ore, ce se vor desfasura joia: 12, 19, 26 aprilie, 3 mai, interval orar 10-13 si duminica 1, 8, 22, 29 aprilie, interval orar 10-13. Pretul este de  390 RON, sotul/sotia are reducere de 50%; Pret / sesiune 120 RON.
Cursul de Rivalitati intre Frati cuprinde de asemenea 4 sesiuni a cate 3 ore, programate pentru marti 3, 10, 17, 24 aprilie interval orar 18.30-21.30 Pretul este de 375 RON, sotul/sotia are reducere de 50%.
Va astept cu drag si pe blogul meu Joc si Emotii pentru a ne povesti unii altora despre cat de frumos si provocator ne este sa fim parinti!
Multumesc Urbankid.ro pentru increderea acordata si pentru efortul vostru de zi cu zi de a impartasi ceva frumos si creativ pentru parinti!
Credit foto: fotografiidefamilie.com & Flickr