Cine nu s-a uitat vreo data la o poza si s-a gandit “gee, cam multa lumina”? Pielea devine alba, arsa, culorile din jur se pierd in niste mari pete de lumina, si in general ai senzatia ca te dor ochii uitandu-te la poza respectiva.  Pe de alta parte exista si poze in care, parca brusc, a venit o eclipsa de soare, noapte in toiul zilei, si te intrebi cum a reusit sa iasa atat de intunecata si lipsita de viata. ISO-ul, bata-l vina, e cel care da dureri de cap multor oameni. Prea mic – e prea intunecata poza, prea mare – e prea arsa poza. Deh, greu sa-i gasesti valoarea potrivita.
ISO-ul il setez in functie de multi factori : sunt afara sau intr-o incapere, cat de puternica e lumina soarelui, folosesc blitz sau trepied, vreau ca poza sa fie clara, sau in miscare, vreau sa apara zgomot sau nu..etc. Niste numere tipice de ISO sunt:
– afara, in plin soare : 100
– afara, dar la umbra : 200
– o zi inorata : 200-400
– intr-o incapere, aproape de geam : 400
– intr-o incapere, fara flash : 800+
– spectacole sau petreceri, intr-o incapere luminata, in care lumea e in miscare si nu folosesc flash : 1600
In functie de aparatul foto, de la o anumita valoare in sus (1000, 1600, 2000, sau chiar mai mult pentru aparate performante), ISO-ul introduce zgomot, care arata ca niste puncte foarte mici si care dau parca senzatia ca poza e “prafuita”.
Si pana la urma ce e ISO-ul? Este cel care ii spune senzorului aparatului cat de sensibil sa fie la lumina. Cu cat mai mare valoarea lui, cu atat senzorul e mai sensibil la lumina.
 
DSC_8659-dark_done
 
DSC_8663_fb
 
Eu mai folosesc ISO-ul si pentru a creea o anumita stare de spirit intr-o fotografie. Cand Serban a implinit un an, i-am facut poze distrugandu-si tortul. Tortul in sine, nu l-a interesat prea mult, dar capsunile cu care era decorat i-au captivat atentia si s-a distrat de minune aruncandu-le prin studio. Prima poza suprinde expresia lui foarte bine, dar mi se pare complet lipsita de viata. Dupa ce am marit ISO-ul am obtinut ce imi doream: o imagine plina de dinamism, energica, din care razbate pofta lui de viata si distractia de care a avut parte. Bineinteles ca in fotografie nu exista bine sau rau, ci exista imi place sau nu, respectiv a iesit cum vreau eu sau nu. Ambele imagini imi plac, doar ca a doua transmite mai bine ce imi doream eu.
Acum nu va ramane decat sa descoperiti butonul de ISO pe aparatul vostru si sa va jucati rotind de el cand la dreapta, cand la stanga.