Uscător de rufe – DA sau NU? DA!

Nu cunosc personal nicio femeie care să nu se fi simțit cel puțin odată copleșită de spălatul și uscatul rufelor. Atunci când apar copiii (și nici nu ai ajutoare permanente în casă), încărcatul și descărcatul mașinii de spălat cu haine sau așternuturi, întinsul rufelor, strânsul, împăturitul, pusul la loc…toate aceste mici, repetitive și necesare activități sunt mari consumatoare de timp și energie. Dacă socotești că speli-usuci o mașină de rufe la două-trei zile (maxim) sau două mașini de rufe pe zi (se întâmplă mai des decât ai putea crede), dacă iei în calcul și lipsa oricărei dorințe de a mai face asta, lipsa bucuriei (pentru că după săptămâni, luni și ani deja nu prea mai poți să simți bucurie în asta) sau dacă mai adaugi și călcatul rufelor…toate acestea se pot transforma în acele sentimente de ”corvoadă” și frustrare. Da, e posibil ca partenerul să te ajute, e posibil ca acei colocatari (adulți sau copii) să împartă cu tine aceste responsabilități, e posibil să ai ajutor (extern) pentru toate acestea. Oricum, acest lucru nu diminuează că este o treabă (sau un cumul de activități) care se repetă și care pare să nu se mai termine niciodată. Și chiar nu se termină…
Așadar, de ce să nu găsim cele mai bune metode prin care să ne ușurăm viață? De ce să nu economisim timp și energie (și deci să îmbunătățim și starea noastră de spirit), folosindu-ne de tehnologie, pentru a optimiza activitățile noastre de zi cu zi?

Cum facem?

În primul rând: împărțim responsabilitățile. Dacă toți colocatarii (soț, soție, copii ș.a.m.d) înteleg că nu stau la hotel sau într-o casă de oaspeți, atunci puteți să stabiliți cum împărțiți responsabilitățile activităților zilnice de pe urma cărora beneficiază toți, nu-i așa?
Apoi, investiți în aparatură care va face viața tuturor mai ușoară. Cum nu prea mai există casă fără mașină de spălat rufe, există totuși multe case în care nu există uscător de rufe, spre exemplu. Din diverse considerente. Da, costul poate fi un impediment, dar nu e musai motivul principal. Cred că nu înțelegem necesitatea, utilitatea unui uscător de rufe într-o casă. Eu, recunosc, până acum vreo 10 ani nici nu știam prea bine ce este unul. Și la ce folosește. Văzusem prin filme imagini cu oameni care merg la laundry-room-services și își spală și usucă pe loc hainele. Și cam atât. Până când am avut o prietenă care avea o prietenă (și care nu trăia în România) și care mi-a zis prima dată: ”Dana, cât de fain este să ai un uscător de rufe…!”.  Câțiva ani mai târziu (adică abia acum, recent, de câteva luni de zile) a venit și la noi curierul cu un uscător de rufe. A fost cea de-a doua mea revelație în materie de electrocasnice (după mașina de spălat vase).
Așadar, acesta este uscătorul nostru electric de rufe Heinner, cu pompă de căldură.
Uscător de rufe Heinner

10 motive pentru care recomand uscătorul electric de rufe

1. Aproximativ 98% din hainele pe care le avem și pe care le pot pune la uscător, se usucă în 2 ore. Lenjeriile, în 3 ore. Cu aproximație. Dacă le-aș pune la uscat pe un suport obișnuit, timpul de uscare ar fi de 1-2 zile, iarna chiar mai greu.
2. Rufele se dezinfectează la temperaturi mai mari de 60 de grade. Și uscătorul electric de rufe funcționează la temperaturi de peste 60 de grade Celsius. 40 de grade Celsius este temperatura la care majoritatea dintre noi spălăm majoritatea rufelor. Ceea ce nu prea știm noi (sau eu, cel puțin, nu știam) este că: doar 6% dintre acarieni se distrug la 40 de grade, în timp ce la 60 de grade peste 87%… Așadar, cât putem de mult, în funcție de ce haine/lucruri avem și în funcție de cum le alegem (când le cumpărăm), ar fi bine să ținem seama și de acest aspect. De aceea, lenjeria intimă, lenjeriile de pat (care adună mulți mulți acarieni), prosoapele, cârpele de bucătărie și cât se poate dintre hainele (măcar ale celor mici) să le spălăm la 60 de grade. Atunci când le punem în uscătorul electric de rufe, se întâmplă această dezinfectare.
3. Economie de timp cu strânsul – întins-ul rufelor. Este nevoie de mult mult mai puțin efort, timp și energie pentru a muta rufele din mașina de spălat în uscător. Este necesar să le scoți din mașina de spălat, să le scuturi puțin (pentru a preveni să fie foarte șifonate) și să le introduci în uscător. Este foarte rapid!
4. Economie pe termen mediu-lung, în comparație cu alte uscătoare. Uscător cu pompă de aer vs uscător prin condensare. Chiar dacă prețul este mai mare față de aparatele prin condensare (poate chiar cu câteva sute de lei), diferența se recuperează foarte repede, din economia de energie electrică pe care o au modelele cu pompă de căldură, aproximativ 40% (spun specialiștii).
5. Toată lumea mă întreabă două lucruri:
–> dacă rufele sunt șifonate. Firește că sunt, căci doar nu le și calcă. Mult mai șifonate decât dacă le-aș scoate din mașina de spălat rufe și le-aș întinde pe un suport de uscat? Nu cu mult. Uscătorul nostru Heinner are funcție antișifonare. Dacă procedezi cum ziceam la punctul 3 – să scuturi puțin fiecare tricou, rochie, bluză, pantalon, lenjerie (adică acele lucruri care contează dacă se șifonează), înainte de a le introduce în uscător, va garantez că unele nici nu mai trebuie călcate. În orice caz, funcția antișifonare chiar își face treaba!
–> dacă consumă mult curent. Răspunsul este nu. Mult mai puțin decât o mașină e spălat rufe. Uscătorul electric cu pompă de aer Heinner, modelul nostru este economic – clasa A++.
6. Este foarte ușor de instalat – nu trebuie racordat la o sursă de apă sau la o scurgere. Adică, îl așezi în locul potrivit (sunt câteva reguli de urmat: să nu fie așezat lângă materiale inflamabile sau în camere fără ventilație – vedeți și manualul de funcționare), îl bagi în priză și…gata. Apa este adunată într-un recipient special, ce trebuie golit după fiecare utilizare.
7. Multe programe pentru diferitele tipuri de țesături – materiale. Este indicat să urmezi instrucțiunile de pe etichetele hainelor/lenjeriei. Pe lângă acele restricții, este bine să știi că, în general, materialele foarte sensibile la abur fierbinte (cum ar fi lenjeria intimă mai delicată – mătase, dantelă sau tricourile de copii cu paiete etc) sau hanoracele cu fermoare (se poate deforma zona fermoarului) – toate acestea nu ar trebui puse în uscător. De asemenea, lenjeriile de pat ar trebui sa fie puse cu lenjeriile, în program separat (au nevoie de temperatură mai mare și timp mai lung de uscare) iar materialele delicate, la programul de uscare delicată. Lână la lână etc. Sunt foarte multe variante. Mie îmi place și funcția Refresh. Dacă am uitat să scot rufele din uscător atunci când este gata programul (te anunță cu un semnal sonor), înainte să le scot, mai pun o tură de refresh (20 de minute durează). Hainele se împrospătează și sunt din nou călduțe. De asemenea cu programul de reîmprospătare (refresh) poţi elimina mirosurile neplăcute din haine sau din rufele care au fost ţinute mult timp în dulap şi nu au fost folosite.
În altă ordine de idei, programele sunt gândite foarte bine: cel pentru Cămăși e foarte util pentru lucrurile pe care trebuie să le calci, să nu fie foarte șifonate. Programul Sport – pentru echipamentele sportive care sunt în general făcute din poliester și care au nevoie de o uscare specială pentru ca materialul să nu fie deteriorat. De asemenea are și funcția de blocare a butoanelor în timpul funcționării, pentru cei care au copii, știu foarte bine despre ce vorbesc 🙂
8. Foarte ușor de întreținut, curățat. Dacă se respectă regula ca după fiecare tură de uscat să fie curățate filtrele de praf și scame (durează cam 10 secunde pentru fiecare) și de golit recipientul în care se acumulează apa din haine, eficiența uscătorului va fi la maxim. Dacă se întâmplă să uiți să faci una dintre aceste acțiuni și filtrele sunt foarte pline sau recipientul de apă este plin, uscătorul se oprește din funcționare și te atenționează, atât sonor cât și prin pictogramele de pe afișazul electronic.
9. Hainele sunt mai pufoase și fără praf. Așadar, nu mai este nevoie să folosești balsam de rufe la spălat (nici nu este foarte recomandat, oricum). Iar cu praful și scamele…după ce vei curăța prima data filtrul de praf și scame o să înțelegi despre ce este vorba. De asemenea, fă o probă de praf: după ce ai uscat hainele pe un suport clasic de uscat, scutură-le puțin înainte de a le împacheta. O să vezi cât praf poate să iasă dintr-o haină uscată și praspăt spălată. Acest lucru nu se mai întâmplă atunci când folosești uscătorul electric de rufe.
10. Pentru mine uscătorul de rufe pare să fie acea descoperire electrocasnică (foarte similară cu mașina de spălat vase) – despre care am zis (și mai zic, încă): cum de am putut trăi fără…
Pe scurt:

5 super-avantaje ale folosirii unui uscător electric de rufe

  • nu mai întind rufele pe suportul clasic de uscat. Economisesc timp și nu mă mai enervez 😀

 

  • nu mai produc umezeală excesivă în casă, de la rufele întinse peste tot (eventual și pe calorifere, dacă trebuie să se usuce ceva urgent) și nici miros de detergent (în general nu folosim detergent puternic parfumat și nici balsam de rufe dar tot se mai simte mirosul)
  • hainele, lenjeria, se usucă mult mai repede – 2 – 3 ore, în loc de 2 zile (cum se usucă la noi iarna, de exemplu, în casă)
  • hainele, lenjeria sunt dezinfectate (datorită temperaturii ridicate la care sunt uscate)
  • uscătorul este ușor de folosit (curățat, întreținut)

 

Dezavantajele folosirii unui uscător electric de rufe

  • spațiul în care îl vei instala. Am văzut, pentru băile mici, uscătorul de rufe pus deasupra mașinii de spălat rufe. Asta dacă se potrivește ca și dimensiuni. Noi nu am putut face acest lucru pentru că mașina noastră de spălat este mai îngustă decât uscătorul. Așa că ”stăm” cam înghesuiți în baie dar oricum, este ok. Se merită sacrificiul 🙂 Nu voiam să îl pun în altă parte (altă baie) pentru că am vrut să fie fix lângă mașina de spălat rufe.
  • prețul ridicat. În general, poate fi chiar mai mare decât al unei mașini de spălat rufe. Trebuie privit ca pe o investiție. O investiție în sănătatea noastră mentală 🙂 În timp, energie și confort. În plus, în timp, se amortizează foarte repede și nu consumă mult.
  • alte dezavantaje…nu am găsit. Dacă știți voi.

Noi folosim uscătorul electric de rufe Heinner HHPD-80A++, cu pompă de căldură.

Caracteristici principale
Uscare cu pompa de caldura
Clasa energetica: A++
Capacitate: 8kg
Caracteristici
Display LED
Iluminare interioara
Semnalizare acustica finalizare program
Functie Start intarziat– max 24 H
Functie Anti-sifonare
Functie “Uscare intensa”
Functie blocare acces copii
Functie operare silentioasa
16 programe de uscare
Indicator curatare filtru scame
Indicator golire sertar colector apa
Specificatii
Consum: 236 kWh/an
Putere: 670W
Nivel de zgomot: 69 dB
Dimensiuni produs: 59.5 x 61.5 x 84.5 cm