Proiector sau televizor? 10 motive pentru care un proiector este mai bun.
Proiector sau Televizor

Proiector sau televizor? E o adevărată modă să spui că nu ai televizor sau nu te uiți la televizor. Nothing wrong with that, ba dimpotrivă. Cu toate astea, să fim onești, mulți dintre cei care zic că nu au sau nu se uită, au și se mai uită din când în când. Oricum ar fi e bine, trăim timpurile conținutului la cerere (onDemand), nu avem vârsta bunicilor copiiilor noștri care lasă televizorul pe vorbe cât e ziua de lungă. Sunt convins că toți cei care ați ajuns să citiți acest articol sunteți conștienți de nocivitatea conținutului de pe anumite canale TV de la noi și nu vă lăsați copiii nesupraveghiați să se uite la orice apucă. Cu toate astea – sunt atâtea filme grozave – pe care e păcat să nu le arătăm celor mici.

Acum 5 ani am luat decizia achizționării unui proiector și bine am făcut. Aveam nevoie de un ecran mai mare, și am pus în comparație, pe bugetul de atunci – un SmartTV versus proiector. Tot apoximând cu ruleta diferite dimensiuni de diagonale prin living, televizorul pierdea teren. Și așa ajungem la primul motiv: dimensiunea.
Proiector sau Televizor
Ioana la 3 ani, multi-tasking: oliță + film 🙂

1. Proiector sau Televizor: Dimensiunea

Ei bine da, în acest caz dimensiunea contează. Atunci când te uiți la un film, experiența este cu atât mai plăcută cu cât dimensiunea ecranului este mai mare, cu cât rămâne cât mai puțină camera, mobilă, perete – pe lângă ecran. De aia mergem la cinematorgaf, nu? Proiectorul nu este limitat decât de spațiul fizic de care dispui. Cât stăteam în București, proiectam pe un perete chior și aveam o diagonală de circa 6m (236 inch). Acum la Brașov, laterala e un pic mai mică și diagonala are doar vreo 4m (157 inch). Cel mai mare televizor pe care l-am găsit pe eMAG are 253cm (99 inch) diagonala și costă 230.000 lei (adică peste 5000 euro).

Dacă vreți o adevărată experiență home-cinema acasă, există ecrane de proiecție dar de obicei sunt mici sau nu sunt de formatul 16:9. Puteți să vă faceți unul singuri la un pret foarte mic folosing blackout, un material folosit în mesh-uri publicitare. Când m-am documentat eu costa cam 10 eur / mp. De asemenea există și vopsea specială pentru a transforma orice perete într-un ecran de protecție. Indiferent de soluția aleasă, un alt truc este să marcați foarte bine limitele suprafeței de proiecție (dacă proiectorul este fix) și pe margini să prindeți un contur de velur negru sau un alt material textil care absoarbe foarte bine lumina.

Proiector sau Televizor
O mică simulare ca să vă dați seama cam ce pierdeți
Proiector EPSON 3D

2. Proiector sau Televizor: 3D

Proiectorul nostru are și opțiunea de 3D – cu ochelari activi. Și toate modelele recomandate mai jos o au.

Văzusem înainte la amicii cu SmartTV-uri 3D cum se vede acasă un film 3D și nu fusesem impresionat. Efectul era acolo dar era oarecum artificial. Primul film 3D văzut pe noul proiector a fost evident Avatar – și am fost șocați de cât de real părea totul – zburau tot felul de lucruri prin living și nu o dată ne-am ferit să nu ne “lovească”. Ba chiar pot spune că efectul 3D e mai realist chiar decât la cinematograf pentru că totul este mult mai aproape. Practic având ecranul mai aproape (livingul nostru de pe vremea aia avea cam 10m pe latura mare), senzația de imersie este mult mai mare față de cum ar fi dacă mergi la cinema și stai de la jumătatea sălii în sus. Și mai în față nu prea poți sta la cinema că devine totul prea mare 🙂

Proiector sau Televizor: media player Google Chromecast

3. Proiector sau Televizor: la ce tip de conținut ne uităm?

Filme. Seriale. Jocuri. Aplicații cu conținut nișat, de exemplu: cooking, fitness. Alegerea unei destinații de vacanță (Airbnb pe tot peretele e senzațional)

Când avem SmartTV suntem cam prinși în softul televizorului – care se updatează mai des sau mai rar, care uneori nu e foarte rapid, nu are access la ultimele chestii care apar, plus că nu prea îți vine să dai banii pe un media player după ce deja te-a costat o căruță de bani televizorul smart.

La proiector vă trebuie un media player – noi folosim un AppleTV dar orice alt media player e la fel de bun (Google Chromecast e o soluție foarte prietenoasă cu bugetul) pentru a servi conținut de pe harduri externe sau de pe internet sau chiar de pe un calculator/smartphone aflat în preajmă (wireless) către proiector. Proiectoarele vin echipate cu intrări HDMI – așa că puteți conecta cam orice tip de device, inclusiv recieverul TV pe care îl aveați pe televizor.

contrast dinamic

4. Proiector sau Televizor: posibilitatea de a ne uita tot timpul zilei

Unii vor zice că nu prea ai cum să te uiți la proiector ziua. Și dacă nu ai niște draperii extrem de groase și etanșe, așa și este. Noi avem un Proiector EPSON și vă zic pe cuvânt că merge și ziua datorită nivelului ridicat de contrast dinamic. Evident experiența este mult îmbunătățită pe întuneric. De ce am listat totuși acest motiv aici – păi pentru că aveți scuza perfectă când cel mic cere la desene – nu se poate decât seara – atunci când aveți deja un program stabilit dinainte – fiecare familie cu obieceiurile ei – noi, în perioadele normale ne uităm la um film cu cei mici cam o dată, de două ori pe săptămână – movie night!

5. Proiector sau Televizor: Prietenii voștri. Prietenii celor mici.

Movie night e întotdeauna un succes. Cu sau fără popcorn făcut în tuci. Ce se întâmplă însă când se strâng prea mulți copii (sau adulți) și nu mai aveți loc pe canapea și alte cele. Se mai stă pe jos, se mai stă pe cotierele de fotoliu – dar cu un televizor întodeauna unii vor fi privilegiați și alții mai puțin Cu un proiector – there is no bad seat in the house – toată lumea vede bine din orice colț al camerei.

6. Proiector sau Televizor: sănătatea ochilor

Un ecran de dimensiune mai mare este cu siguranță mai ușor de urmărit și ne obosește ochii mult mai puțin decât unul mic. De asemenea imaginea proiectata este și ea mult mai odihnitoare decât cea venită dintr-un LCD cu luminozitatea la maxim.

7. Proiector sau Televizor: Ambient și camera cea mai importantă din casă

Dacă ești genul care vrea ca televizorul așezat pe comoda specifică să fie punctul central al livingului, care atrage toate privirile, atunci articolul ăsta nu e pentru tine. Unde mai pui că e mereu un punct de atracție pentru cei mici și cei foarte mici care au tendința să se apropie foarte mult de ecran, să tragă de televizor, ba chiar să mai și îl mâzgălească cu o carioca. Cam câți prieteni aveți care și-au prins televizorul pe perete? Exact.

Un proiector nu ocupă spațiu și nici nu atrage atenția. Nu are nevoie de un mobilier dedicat, de o comodă. El stă liniștit pe un raft suspendat sau chiar prins de tavan și ecranul de proiecție (dacă aveți unul) se poate rabata – dar în orice caz ocupă mult mai puțin spațiu decât un TV.

8. Proiector sau Televizor: portabilitate

Un prieten bun tocmai s-a mutat la curte și vă invită la un grătar. V-ați uita și la un film dar 20 de inși care încearcă să distingă ceva pe ecranul unui laptop de 15’ (nu a apucat să își mai ia și televizor la cât l-a costat casa) nu e chiar o experiență dezirabilă. Ei bine, un proiector încape într-un rucsac și suprafața de proiecție poate fi orice perete de interior sau exterior.  Și același lucru puteți să îl faceți și voi.

Proiector sau Televizor: media player Apple TV

9. Proiector sau Televizor: GAMES!

Telecomanda de la noul AppleTV are accelerometru și poate fi folosită ca volan în raliuri sau pentru a învăța o nou coregrafie într-un joc de dansuri. Dacă aveți deja o consolă de jocuri, ea poate fi conectată la proiector și vă garantăm că jocurile jucate pe tot peretele nu se compară cu cele jucate pe televizor.

10. Proiector sau Televizor: Prețul!

S-au dus vremurile când proiectoarele erau niște device-uri super-scumpe, disponibile doar în sediul corporațiilor. Noi folosim și recomadăm brandul EPSON – companie recunoscută de peste zece ani ca fiind lider global pe piaţa de proiectoare – și vă prezentăm mai jos câteva modele cu caracteristici și preț.

EPSON

Gama consumer pentru home cinema arata cam așa:

EPSON EH-TW5210, EPSON EH-TW5300, EPSON EH-TW5350 – modele Full HD + 3D

EPSON EH-TW6700/W (wireless), EPSON EH-TW6800 – gama high-end, modele cu rate de contrast superioare cuprinse intre 70.000:1 si 120.000:1.

EPSON EH-TW9300/W (wireless) – gama high-end, cu 4K enhancement.

Recomandarea UrbanKID: EPSON EH-TW5350
EPSON EH-TW5350
Poziționat foarte aproape de gama High End, acest model are toate caracteristicile care îl recomandă ca un excelent proiector pentru Home Cinema: cu imagini clare, nuante de negru intense si miscari line. Beneficiati de conectivitatea iesita din comun, inclusiv Miracast, pentru a partaja continut de pe dispozitivele inteligente.