Atunci când trăiești pe principiul de echilibru și responsabilitate ecologică și socială, chiar poți să găsești soluții pentru împlinirea tuturor nevoilor, cu cel mai mic impact posibil asupra mediului, în acel moment. Poate nu ești tot timpul preocupat de ce se întâmplă înainte și după ce cumperi un lucru: obiect pentru casă, haină, mâncare etc., dar încet, încet, putem aduce acel echilibru de care avem nevoie în viețile noastre.
Nu mă înțelegeți greșit. Îmi place să cumpăr lucruri noi, scumpe sau nu, de calitate să fie. Îmi place să avem în casă ultimele gadgeturi dar și lucruri vintage. Îmi place când folosesc ultima generație de esspresoare de cafea, în bucătărie, în timp ce, pe jos, în aceeași bucătărie, este așezat un preș ”din coade” așa cum se zice la mine la țară, făcut de mâini dibace de femei simple, la războiul de țesut.
Lucrurile trebuie să circule. Atât timp cât sunt în stare bună, funcțională, nu aveți de ce să le aruncați la gunoi doar pentru că nu vă mai plac sau nu mai aveți nevoie de ele. Și, să fim serioși, câte lucruri cumpărăm doar pentru a ne împlini rapid niște dorințe (căci de cele mai multe ori asta sunt) și apoi nu ne mai trebuie?
Când vine vorba de copii, este și mai interesant. Asta pentru că sunt mai multe direcții din care acționăm. Ca viitori părinți, ca proaspeți părinți, ca părinți cu experiență. Și acționăm din nevoie, din dorințe și din virtutea unor nevoi de când eram chiar noi înșine mici, nevoi sau dorințe pe care le proiectăm asupra copiilor noștri. Și nu zice nimeni că e bine sau că este rău. Este așa cum este. Doar că, atunci când ajungem să recunoaștem că anumite lucruri, obiecte nu ne mai plac, nu ne mai sunt de folos, avem posibilitatea să facem ceva responsabil din punct de vedere ecologic și social: să le dăm altora să le folosească. De exemplu: hainele copiilor, în special cele de bebeluși, purtate pentru foarte scurt timp, jucării de copii mai mici sau mai mari, tot felul de gadget-uri, de la cădiță sau scăunel de baie, la cântar, încălzitor de biberoane sau de șervețele (da, da, există și așa ceva), până la cărucioare, triciclete, biciclete și milioane de alte lucruri ce există în casele cu copii. Toate acestea se pot duce de la un copil la altul, dintr-o familie în alta. Aveți cui să le donați? Este minunat… Vreți să cumpărați altceva de care aveți nevoie și să faceți banii să circule, să reinvestiți? Și mai bine!
Acesta este motivul pentru care vă recomand, dacă nu ați încercat până acum, să intrați în comunitatea OLX și să valorificați lucrurile bune și funcționale pe care le aveți și, de ce nu, să reinvestiți în altele, de care aveți acum nevoie, voi sau copiii voștri. Din experiența noastră, știm că pe OLX sunt oameni ca noi și ca voi, oameni cu diverse nevoi, care vând, cumpără sau donează diverse lucruri.
Momentan, focus-ul nostru este pe secțiunea Mama și copilul. Avem câteva lucruri pe care vrem să le dăm mai departe și, de asemenea, căutăm altele. Vă spuneam zilele trecute că am pus pe OLX câteva lucruri dintre cele care nu ne mai sunt de folos: pătuț de voiaj, balansoar și carusel muzical. Am actualizat lista cu câteva lucruri de baby-wearing (un wrap Hopediz, o protecție de ploaie și un mei-tai Poartă-mă). Toate noi și aproape nepurtate pentru că am avut multe altele pe care le-am folosit și acestea au rămas singure, în dulap.
Sistem de baby-wearing – Mei-tai + protecție ploaie și vânt + bonus – un costum de iarnă (mărime 0-3 luni)

Wrap țesut Hoppediz – sistem baby-wearing – de la naștere până la 20kg

De asemenea, suntem în căutare de bicicletă din lemn, fără pedale pentru junior și de un  mountain-bike pentru domnișoara noastră. Așadar, lucrurile circulă. Și asta e bine!
Trăim (și vom continua să trăim) într-o realitate și într-o societate de consum, în care cumpărăm sau vom continua să cumpărăm, lucruri, mult prea multe lucruri, pentru nevoile noastre. Poate că avem prea multe opțiuni sau poate că nevoile noastre se schimbă, la copii, mai ales, foarte des, astfel vom continua să achiziționăm haine, obiecte, jucării, uneori mai mult, alteori mai puțin. Dacă putem să le revalorificăm… dacă putem să reducem, cât se poate, cât de puțin, amprenta noastră asupra mediului și, de ce nu, asupra bugetelor noastre, care de cele mai multe ori, chiar sunt limitate… de ce să nu alegem să o facem?

Dacă folosiți OLX – nu uitați de concursul #bebebine

Nu uitați: în spatele anunțurilor de pe OLX sunt oameni ca noi toți, oameni care vor să știe că pot să vândă sau să cumpere în siguranță. Dacă vreți să aruncați un ochi pe OLX, poate nu aveți încă un cont, poate vă hotărâți să vindeți ceva de care nu mai aveți nevoie sau, de ce nu, să cumpărați ceva ce vă trebuie, vă recomand să intrați acum și să vă înscrieți și în concursul #bebebine. Puteți câștiga o ședință foto, profesionistă, pentru copilul vostru.

Featured image – Unsplash/ Marcus Spiske