De două săptămâni avem un membru nou în familia extinsă – un iRobot Roomba 980 botezat adhoc Dust Vader. Boo, british shorthair-ul Ioanei și Pax, jumătate labradorul lui Iancu sunt foarte contrariați de prezența lui și o să vedeți imediat de ce.

Dust Vader știe să aspire praful și mizeria ca nimeni altul, pe gresie, parchet sau covor. Are chiar un mod special pentru covoare și mochete (Carpet Boost) care pornește automat când detectează o astfel de suprafață. Detectează? Yup! Dusty e plin de senzori (42, mai exact) ca un pom de Crăciun. Are chiar și o camera video care îl ajută să își facă un plan 3D al camerei în care lucrează. Iată cum ne-am jucat noi cu el:

Și cum orice minune a tehnologiei nu e smart enough până când nu se conectează la smartphone și la net, Roomba980 vine cu o aplicație gigea pentru iOS sau Android care o dată conectată cu robotul te lasă să faci tot felul de năzdrăvănii, indiferent dacă ești în casă sau la un festival la câteva sute de kilometri depărtare.

Prin aplicație poți să pornești robotul, să îl oprești si să îl trimiți la stația de încărcare, poți vedea dacă robotul necesită curățarea diferitelor rotițe sau golirea compartimentului unde se strânge mizeria, îl poți localiza sau poți program orele la care să înceapă să își facă treaba singur în fiecare zi.

Senzorii îl ajută pe Roomba980 să evite obstacolele, să acopere toată suprafața aspirabilă, să nu cadă pe scări, să evite pereți virtuali generați cu două totemuri care vin cu robotul, să se întoarcă singur la stația de încarcare când e plin sau are bateriile epuizate, etc.

Cele două totemuri pot fi folosite pentru a crea un zid virtual – dacă de exemplu nu vrei ca Roomba980 să intre într-o anumită cameră. Sau doar unul dintre ele poate general un câmp virtual (halo) de protecție în jurul bolurilor de mâncare și apă ale pisicii, de exemplu.

Printre avantajele nebănuite ale coabitării cu Roomba980 se numără și oferirea a ore întregi de distracție (sau frustrare?) pisicii, atunci când nu ești acasă. Totodata Roomba980 poate fi și un bun mijloc de transport pentru diferitele jucării de pluș care vor vedea astfel casa dintr-o nouă perspectivă. Cu toate astea – aceste întrebuințări nu sunt recomandate de producător 🙂

Copiii sunt fascinați de Roomba 980 și mi-a luat câteva zile bune să îi conving să nu mai vină la el să apese pe CLEAN tot timpul.

Roomba980 curăță pâna la 185 mp cu o singură încărcare a bateriei. Curăță parchet, covoare și pardoseli dure (noi l-am scos și pe terasa unde stă câinele și s-a descurcat de minune). Poate curăța colțurile și marginile pereților. Are un sistem anti încurcare cabluri (magie pură!). Detectează acustic (!!) și optic mizeria (Dirt Detect 2.0) și acolo unde e murdărie în exces Roomba980 știe să curețe singur mai intens.

iRobot Roomba980 se poate cocoța și depăși obstacole, margini de covor, benzi de tranziție, praguri de pâna la 2cm înălțime.
A vărsat cel mic punga de cereale pe jos? Modul SPOT îi spune lui Roomba980 să se transforme într-o mătura + făraș super puternice și să acționeze pe un diametru de 1 m față de locul în care îl pui.

Am stat și m-am gândit la preț. Roomba980 costă 4499 lei. Un preț aparent mare. Dar judecând după câte știe să facă și ce dotări are, nu ne miră. Am făcut un calcul simplu:

Atunci când aspir la parter (living, birou, hol și bucătărie) îmi ia circa 1h să o fac foarte bine. Roomba980 o face excelent cam în 2 ore. Având studiul demografic UrbanKid.ro în spate, iau în calcul pentru cititorii UrbanKid.ro, un venit mediu lunar de 5400 lei. La 8 ore muncite pe zi, timp de 22 zile lucrătoare înseamnă că tu câștigi cel puțin 30 lei pe oră. Adică dupa 149 de aspirări aparatul și-a scos banii și toate curățările viitoare sunt gratuite. Nu știu cum e la voi dar la noi se cere o aspirare la cel MULT 2 zile. Altfel se strânge prea multă mizerie adusă de copii de afară, păr de pisică, etc.

Ah, calculul de mai sus nu include beneficiul absolut de a câștiga timpul pe care l-ai fi petrecut dând cu aspiratorul, de a putea face altceva cu el – gen să ne jucăm cu cei mici. Sau de a aspira chiar și atunci când nu ești acasă. Noi deja ne-am obișnuit înainte să plecăm de acasă, să dăm la o parte toate micile obstacole – deși nu e nevoie – și să îl lăsăm pe Roomba980 să facă ce știe el mai bine până când ne întoarcem.

Toată procedura de curățare a lui Roomba980 durează pe ceas cca 2 minute. E foarte deștept construit și toate subansamblele de pe burta lui se scot și se curăță foarte ușor. Aproape că îmi doresc un Roomba980 în miniatură care să stea numai la mine pe birou sau pe masa din bucătărie.

Ca toate progresele tehnologice eu nu înteleg cum cineva se poate întoarce la o variantă inferioară a unui produs. Nu înțeleg cum o dată cu apariția transmisiei automate la mașini nu a dispărut complet transmisia manuală. Încă puțin, vin electricele din urmă, și Roomba980 nu face abstracție de la regulă.