Am încercat să strângem mai multe păreri despre cât de ok este să pupi un bebeluș sau un copilaș pe buze. Să vedem de ce aleg să facă asta unii părinți și care este motivul pentru care alții refuză din prima să facă asta. Concluzia? Pe scurt, cei care decid că este în regulă să-și sărute copiii pe gură spun că fac asta pentru că li se pare normal să-și arate dragostea în orice fel posibil, iar părinții care nu sunt de acord povestesc că principalul motiv este legat de microbii transmiși pe această cale.

Să vedem însă, pe larg, ce cred câțiva părinți, bunici și un psiholog psihoterapeut despre pupatul copiilor pe buze.

Maria, o bunică în vârstă de 54 de ani, spune că nu ar face asta și nici nu a făcut-o vreodată pentru că „nu cred că i-ar plăcea nici lui și nu-mi place nici mie, îmi sărut soțul, îmi pup copiii și nepoții! Altfel simte un copil un pupic pe obrăjori, pe mânuțe, pe piciorușe… fiecare tip de dragoste îl manifești diferit. Dacă stau să mă gândesc însă mai bine, cred că mai puternic este alt motiv: noi, fiind adulți, suntem purtători de microbi, microbi care se pot transmite extrem de ușor și la copii”.

De aceeași părere este și Cristina, mămică de băiețel de doi anișori: „Eu încerc pe tot posibilul să-l feresc de microbi și cavitatea bucală este o zonă unde microbii se dezvoltă, mediul fiind unul destul de prielnic. Nu l-am pupat niciodată pe gură și nici nu o să o fac vreodată”. Oana, mămică tot de băiețel, de data aceasta mai măricel, pentru că a împlinit 7 ani, spune că „sunt fumătoare și nu aș putea să fac asta, plus că bolile se transmit mai repede pe cale orală și mi-e teamă de acest lucru, așa că nu, nu l-am pupat pe copil pe gură niciodată”.

Am vrut să vedem și ce spun două viitoare mămici. Pe de o parte Ioana, care a aflat acum două luni că este însărcinată, spune: “eu am fost pupată pe buze de ai mei și nu văd nimic greșit în asta, dimpotrivă, cred că mi-au arătat că sunt aproape de mine. Nu știu dacă mă exprim corect 100%, dar cred că îi dai de înțeles astfel copilului că ești mai mult decât un tutore, că ești parte din familie, că are parte de iubire necondiționată. Da, eu o să-mi pup copilul peste tot, pe mâini, pe picioare, pe gât, pe gură, peste tot! Pentru că îi iubesc fiecare părticică, oricât de mică!”. De aceeași părere este și Andra care ne-a povestit că “la început nici nu mă gândeam la asta, dar cel mic a văzut cum îmi sărut soțul și acum cred că el are impresia că dacă nu-l sărut și pe el la fel nu este iubit la fel de mult!”

De cealaltă parte însă, Edith, viitoare mămică de fetiță nu e de acord cu asta: “Impresia e că părintele profită și soarbe oarecum energia copilului, de unde să știe cel mic să riposteze? Plus, înclinațiile pe care le poți transmite copilului, mi se pare cam mult”.

Am apelat și la un tătic, Ovidiu, tătic de fetiță de patru ani, care spune așa: „Pentru mine copilul este de o puritate inegalabilă și în sărut văd un gest cu o încărcătură erotică. La un moment dat, cea mică se întreba de ce nu o pup și pe ea așa cum o pup pe mămica ei și i-am explicat, cu multă răbdare, faptul că eu și mama ei ne sărutăm astfel pentru că nu aparținem în totalitate unul celuilalt și încercăm așa să ne apropiem, dar că ea e născută din iubirea noastră și nu avem voie să ne sărutăm pe buze, atâta timp cât avem același sânge care  ne sărută în fiecare clipă pe dinăuntru”

Ce spun psihologii

După atâtea păreri unele pro, altele contra, ne-am decis să vedem ce crede și un psiholog despre asta.

“Copiii ,spre deosebire de adulți, sunt fără limite. Pe ei condiționarea socială (ce e bine, ce nu e bine, ce trebuie, ce înseamnă NU, care sunt regulile, ce e de dorit să faci) nu îi influențează atât de mult ca pe un adult, în funcție, bineînțeles, de vârsta copilului. Adulții sunt cei care respectă regulile jocului numit “viața în societatea anului 2011 și a secolului 21” și tot ei sunt responsabli de regulile după care își conduc viața.

În funcție de religia căreia îi aparțin, de valorile societății în care trăiesc, de istoria comunității din care fac parte, pentru unele persoane este inacceptabil ca o femeie să poarte costum de baie, în timp ce pentru altele topless-ul este permis. La fel și cu manifestările afecțiunii față de cei din jur: unii sunt mai deschiși și se țin de mână în public, se sărută, în timp ce pentru alții regulile sunt mult mai rigide.

Astfel că, legat de pupatul unui copil pe gură, nu cred că există o regulă universal aplicabilă care să spună că e bine sau că nu e bine. Ceea ce este valabil pentru orice copil din orice colț de lume este faptul că are nevoie de afecțiune, de dragoste sigură și necondiționată din partea părinților, aparținătorilor pentru a se dezvolta armonios. Cu alte cuvinte, nu este nimic în neregulă cu un sărut pe gurița copilului meu mic, dacă așa îmi manifest eu dragostea pentru el. Copilul mic nu știe ce înseamnă un sărut pe buze/ gură, și care este semnificația erotică a acestui gest. Adulții sunt cei care știu și care au hotărât că un sărut este potrivit poate mai degrabă între iubiți și soți. Cu toate acestea, în fiecare familie e foarte posibil ca această regulă nescrisă să nu se aplice. Cu cât vârsta copilului crește și el ajunge să își dea seama de regulile jocului, este foarte posibil să se simtă stânjenit, nu în largul lui dacă părinții l-ar lua în brațe sau l-ar pupa pe gură de față cu alte persoane, sau chiar și atunci când nimeni nu îi vede”, ne-a povestit Ioana Dăncescu, psiholog psihoterapeut.

Dar medicii

Unii medici sunt de părere că singura diferență între sărutul între doi adulți și cel între un părinte și un copil este faptul că sistemul imunitar al celor mici nu  este destul de “călit” la un copil, deci nu ar fi nicio problemă din punct de vedere al transmiterii unor infecții puternice.

Alți medici atrag însă atenția cu privire la faptul că prin sărut se pot transmite hepatita și streptococul beta-hemolitic, iar dacă în gurița celui mic sau a părintelui există o rană, cât de mică, riscul transmiterii bolilor crește…

Voi cât de “pupăcioși” sunteți? Vă sărutați copiii pe buze? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

Surse foto: Rushay/ Flickr.com, nanny snowflake/ Flickr.com.

Comentarii prin Facebook (recomandat)

comentarii

Pin It on Pinterest

Share This