Oamenii de știință de la Universitatea Arkansas au încercat să demonstreze științific beneficiile expunerii la artă pentru copii. Ceea ce au descoperit au făcut public în publicația Education Next and Educational Researcher și se referă la faptul că studenții, care au luat contact cu instituțiile de cultură, precum muzee sau centre artistice, sunt mai toleranți, prind mai bine informațiile, au o memorie mai bună și gândesc crtic.

“Schimbările sunt măsurabile și semnificante” spune Jay P. Greene, profesor și cercetător care a coordonat studiul cu pricina.

Când a fost deschis Muzeul Crystal Bridges of American Art în Bentonville, Arkansas, nu mai puțin de 11 mii de studenți au fost invitați să viziteze muzeul gratuit, alături de colegii lor de la școală. Grupurile de tineri nu au fost ghidate de curatori, dar studenții au primit informațiile necesare despre fiecare tablou și au petrecut ceva timp discutând despre artă. La trei săptămâni, ei au primit un chestionar pe care erau rugați să-l completeze cu privire la experiența lor de la muzeu. Pe lângă întrebări privitoare la tablouri și preferințe au avut în chestionar și întrebări legate de toleranță și dacă pot empatiza cu oamenii din diferite perioade istorice. În final, li s-a cerut să scrie un scurt eseu despre o pictură pe care nu au văzut-o la muzeu. Echipa de cercetători a fost surprinsă de câte informații “academice” au oferit studenții care au vizitat muzeul și cum au reușit să comenteze despre pictura văzută pentru prima dată: au descoperit detalii, au descoperit sensul picturii și au interpretat-o în stilul personal.
Concluzia? Experiențele din afara școlii, vizite la muzee, concerte, cursuri deschise, discuții cu artiștii contemporani și nu numai sunt mai mult decât benefice pentru copii, le deschid orizontul, îi face să gândească mai liberi, să fie mai critici și să interpreteze din punct de vedere personal o operă semnată de cineva străin, așa că dragi educatori nu renunțați sau începeți să planificați ieșiri cu cei mici la instituțiile de artă din apropiere, nu aduc decât beneficii pentru toată lumea.
Sursă foto: Maja Lola/ weheartit.com.