libertateNu urca în copac. Stai lângă mine. Atenție la balansoar. Ai grijă la leagăn. Sunt toate lucruri pe care le-ați auzit în parc, la grădiniță sau în cercurile de joacă ale copiilor.
Desigur că toți acești părinți le doresc binele copiilor, sunt grijulii și doresc ca joaca să se desfășoare fără risc de accidentări, doar că de cele mai multe ori se ajunge la extrema în care cei mici sunt limitați și nu vor mai descoperi lucrurile atât de utile în dezvoltare lor de acum pentru mai târziu.
Toată lumea își dorește ca cei mici să fie în siguranță, dar asta nu înseamnă că adulții trebuie să le îngrădească libertatea. Rezistați, măcar din când în când, să vă urcați cu ei în toate minunățiile din parc și lăsați-i să experimenteze singuri jocurile. Se vor prinde singuri cum să urce și să coboare din toate, rămâneți în apropiere doar atunci când vă solicită ajutorul.
Libertatea aduce încredere în sine, iar acest lucru este foarte important pentru copii. Atunci când copiii cresc vor avea nevoie de din ce în ce mai multă libertate, care le va oferi din ce în ce mai multă încredere în ei. Cu mari riscuri, vin și oportunități pe măsură, așa-i?
Nu spune nimeni că ar trebui să nu le explicați atunci când considerați că fac lucruri greșite sau cu riscuri inutile, dar lăsați-i să descopere singuri, până la urmă o vânătaie nu este pentru nimeni un capăt de lume, dar nimeni nu uită primul copac în care s-au urcat, primul deal pe care l-au descoperit sau primele jocuri în care câștigau sau pierdeau, în funcție de fiecare.
În final, nu vă mai spun decât că eu una nu-mi amintesc de când eram mică momentele în care părinții îmi spuneau să nu fac un anumit lucru, dar mi le amintesc cu mare drag pe cele în care am reușit să fac ceva care de multe ori mă speria și pe mine.
Voi cum vedeți libertatea la copii?
Sursă foto: Niolins/ weheartit.com.